in

Therese Lindgren om sin alkoholism: ”Lär från mina misstag – det är inte värt det”

therese lindgren berättar om sin alkoholism

Under torsdagen släpptes ett avsnitt av den nya podden ”Inga gränser med Daff”, där Youtube-stjärnan Therese Lindgren berättar om sin alkoholism. I en lång video på sin egen Youtube-kanal berättar hon nu ännu mer om sjukdomen – för att bryta tabut och sprida kunskap till sina tittare. Mer

Therese Lindgren har över 400 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal och över en miljon visningar i månaden. Hon är känd för sina skönhetsvideos, men har alltid varit väldigt personlig och släppt sina tittare nära inpå sitt privatliv.

Hon har varit öppen med sin psykiska ohälsa och att panikattackerna hon får tärt på henne oerhört mycket. Men nu berättar alltså Therese även att panikattackerna lett till ett alkoholberoende.

– När jag dricker alkohol får jag inte panikattacker och när jag har druckit alkohol så har jag inte social fobi. Om jag får dricka alkohol så skulle jag kunna ha en fanträff, då skulle jag kunna gå på ett möte utan att vara nervös. Det här är sjukt och det är vidrigt, och absolut INTE en metod som fungerar i längden, säger Therese i videon.

Hon säger också att alkoholen blev ett sätt för henne att medicinera sig själv, så kallad självmedicinering.

– Jag ville vara normal och jag skämdes så mycket över mina panikattacker, så det hände ofta att om jag skulle gå och träffa kompisar på middag så drack jag först vin hemma.

Lästips från vår systersajt Damernas Värld! Therese Lindgren: ”Kostymmän skrattar åt oss fast vi omsätter miljoner”

Drack vin innan jobbet

Men det var inte bara innan middagar som vinet blev en tröst. I sin video berättar Therese också att hon druckit innan jobbet. Efter att ha varit sjukskriven för sina panikattacker skulle hon återgå till jobbet, och var då så nervös för att få en panikattack att hon drack ett glas vin.

– Det ledde bara till att jag i början drack ett glas vin, men sedan var jag tvungen att dricka två glas innan jag gick till jobbet. Och sedan blev det så att jag drack två glas vin till frukost, och sedan ett glas till på lunchen och sedan drack jag vin när jag kom hem också.

Therese berättar också att hon druckit alkohol för att döva sin ångest, som också är en diagnos hon har.

Fick gå i behandling för alkoholberoende

Det var när Therese sökte hjälp på en ny klinik för sina psykiska besvär som det uppdagades att hon faktiskt var alkoholberoende. Hon började gå i behandling för det och för sina panikattacker samtidigt.

Idag dricker inte Therese för att må bättre längre, men tar ett eller två glas vin ibland – men aldrig mer än så.

– Men jag kan inte ha en flaska vin hemma för då dricker jag upp den, berättar Therese.

Therese avslutar videon med att säga: ”Lär av mina misstag. Det är inte värt det.”

Se hela Therese viktiga video här:

Har du problem med alkoholen eller känner dig orolig? Det finns hjälp att få:

Anonyma Alkoholister: 08 720 38 42
Alkoholhjälpen
Drugsmart
IOGNT–NTO
Ungdomsmottagningen