in

The Vamps: ”Att spela i band är som att vara på sommarkollo”

the vamps
Universal Music

Brittiska bandet The Vamps var på visit i Stockholm, så vi tog ett snack med dem om vad som är det bästa med att spela i band, egna skivbolaget Steady Records och basisten Connor Balls rumpa. Mer

The Vamps har under de senaste åren fått mer och mer uppmärksamhet världen över, och Sverige är såklart inget undantag. Bandet bildades under 2011 och 2012. Gitarristen James McVey, som redan var signad av ett skivbolag, bestämde sig för att han ville starta ett band. Han hittade ledsångaren Brad Simpson via Youtube. De mötte sedan trummisen Tristan Evans genom Facebook, och bandet blev komplett när de träffade basisten Connor Ball genom en gemensam vän. Tillsammans började de spela in covers hemma hos varandra och lade upp dem på Youtube.

James: Allt hände väldigt snabbt. Det är det som är grejen med Youtube, det gör det möjligt att nå ut till stora delar av världen. Utan den plattformen hade det nog inte varit möjligt att vara där vi är idag.

Namnet The Vamps, var kommer det ifrån?

Brad: Vi hade några namn på en lista som vi valde mellan, The Vamps var ett av dem. Sedan använde vi det när vi skulle lägga upp vår första cover på Youtube och det fastnade. Vi gillar det.

Tristan: Ja, vi har ju inte direkt något val nu, haha.

Nu när ni kan se tillbaka lite, finns det något ni skulle gjort annorlunda i er karriär?

James: Alltså, om jag får vara lite ytlig har ju mitt hår verkligen aldrig varit bra under de här åren. Ett tag var det utom all kontroll, det var hur stort som helst.

De andra skrattar åt James medan han tar upp mobilen ur fickan och säger att han bara måste visa några bilder. På den första bilden står håret rakt upp, och är säkert tio centimeter långt. James skakar på huvudet åt sig själv, han är mer kortklippt nu.

Är du nöjd med frisyren du har nu, då?

James: Ja, fast det är lite långt på sidorna. Jag skulle behöva klippa mig.

Vad är det bästa med att spela i ett band?

Tristan: Det är som att vara på ett sommarkollo. Att vara med vänner och åka på turné. Vi kan chilla ihop och allt behöver inte vara så seriöst.

Brad: Ja, och det finns en nice känsla av kamratskap.

James och Connor nickar instämmande. The Vamps har varit ute på turné många gånger sedan starten. Både på egna turnéer och som förband. Man hör ofta om artister som har riders (önskelista om vad som ska finnas i logen till exempel) som varit helt galna, men killarna i The Vamps berättar att deras rider inte alls är varken lång eller innehåller
konstiga saker.

James: En fotboll finns på vår rider.

Brad: Och Skittles!

Tristan: Det finns också ingredienser så Brad kan göra mojitos till oss, haha.

När de inte spelar fotboll eller dricker drinkar, eller uppträder för den delen, berättar Brad att en turné är bra för att få inspiration och idéer till nya låtar.

Brad: Vi har alltid en studio med oss. Vilket inte är som ett helt rum! Det är det som är coolt med dagens teknik, det är en liten låda och en mikrofon. Så kan vi jobba på nya låtar, sedan tar vi med oss dem in i en riktig studio och gör klart dem.

I början av 2015 startade bandet sitt eget skivbolag, Steady records.

Brad: Vi har alltid varit intresserade av band och artister som är up and coming. Vi hade jobbat ett tag då, så vi tänkte att vi kunde ta den erfarenheten och kunskapen vi hade och föra den vidare.

Vad är ni för sorts chefer?

Connor: Den värsta sorten!

Brad: Vi är hårda. Haha, nej, skoja bara. Vi är ganska bra. Vi har bra kontakt med de vi signat och vi tar med banden på turné. Då lär vi känna dem bättre och de ser hur allt funkar.

Vilken artist eller band skulle ni vilja stjäla från ett annat skivbolag?

Tristan: Ed Sheeran, det vore antagligen väldigt bra för oss.

James: Anne-Marie, hon är grym.

Connor: Jag skulle välja Bring me the horizon.

Brad: Jorja Smith, hon är väldigt bra.

Jag frågar killarna om de har några dolda talanger man inte vet om, och de kollar alla direkt på Connor och skrattar.

Tristan: Connor har en, men jag tror inte den är så hemlig längre.

Connor: Min rumpa har sitt eget lilla liv.

Brad: Den har liksom ett eget pass nu, haha.

James: Han återskapar Kardashian-bilder. Han ligger på sängen, i typ stringbikini, och putar ut den. Det är en riktig syn, haha.

Connor: Jag vet ju inte riktigt om jag skulle kalla det talang, men så är det.

The Vamps
Brad Simpson: 23, huvudsång och gitarr.
James McVey: 24, gitarr och sång.
Connor Ball: 22, elbas och sång.
Tristan Evans: 24, trummor och sång.

The Vamps drömsamarbeten

BradPaolo Nutini
JamesTaylor Swift
ConnorPanic! At the disco
TristanSwedish house mafia