in

Instagram förbjuder reklam för mirakelbantning – och stramar åt reglerna för dieter och skönhetsingrepp

Källa: Unsplash

Känner du dig också trött på vikthetsen i sociala medier? Kanske slipper du en del av den i fortsättningen – i alla fall reklamen! Nu inför Instagram hårdare regler kring hur användare får marknadsföra bantningsprodukter. Mer

Efter påtryckningar från stora instagramprofiler, bland annat skådespelerskan Jameela Jamil, inför nu Instagram hårdare regler med ambitionen att minska vikthetsen på plattformen. De nya riktlinjerna innebär att användare under 18 år inte längre kommer se reklam för bantningsprodukter och skönhetsingrepp. Instagram kommer dessutom helt förbjuda inlägg där användare gör reklam för så kallade ”mirakelprodukter” – de som sägs få en att rasa i vikt på kort tid. Snart är alltså bantningteer och klubbor som påstås ge mindre aptit ett minne blott, hurra! Du som användare kommer inom kort också kunna anmäla inlägg som bryter mot de nya riktlinjerna.

Jameela Jamil säger i en intervju med brittiska Elle att riktlinjerna sätter tonen för vad som okej och inte i vårt samhälle. Hon menar att många som gör reklam för bantningsprodukter själva retuscherar sina bilder för att se smalare ut.


– Det finns så många lögner som berättas och vi har accepterat det som en kulturell norm, säger Jameela Jamil.

jameela

Jameela Jamil har länge kritiserat influencers som gör reklam för produkter som ska få en att gå ner i vikt och genom den kroppspositiva plattformen i_weigh vill hon förbättra klimatet på Instagram. Det är bland annat hennes initiativ, där hon uppmanar folk att skriva under en protestlista för att få kända profiler att sluta göra reklam för farliga dieter, som nu gett resultat. Listan, som har närmare 250 000 underskrifter, visar att vi är många som vill se en förändring – och Instagrams nya regler kan definitivt vara ett steg i rätt riktning!