in

Sverigedemokraterna säger sig vilja stoppa antisemitism – men här är 8 bevis på motsatsen

dragar 1
Bildkälla: Sydsvenskan, Expo, ETC, Youtube och X

Att stoppa antisemitismen har blivit en viktig fråga för Sverigedemokraterna, men hur var det nu med stenar och glashus? Mer

Judar larmar om att de inte vågar bära Davidsstjärnan offentligt, judiska församlingen i Göteborg har uppmanat sina medlemmar att inte prata hebreiska i offentliga rum och för några dagar sedan hittade Malmöpolisen en bombattrapp och målade hakkors utanför dörren till en familj med släkt i Israel. Den växande antisemitismen håller på att bli ett allt större orosmoment i Sverige, alltsedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut på nytt. 

Hotbilden mot judar har förvärrats och situationen bedöms som allvarlig, menar Per Engström, kommenderingschef på Noa, i en intervju med SVT. Därför har regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, beslutat att skjuta till 10 miljoner extra till Judiska centralrådet, så att de kan stärka sitt säkerhetsarbete för församlingar och organisationer runt om i landet. 

Sedan Hamas-attackerna den 7 oktober har Sverigedemokraterna uttryckt sitt stöd för den judiska befolkningen i allmänhet, och för staten Israel i synnerhet. Att stoppa antisemitismen har blivit lite av en hjärtefråga för partiet. För knappt tre år sedan lämnade SD-toppen Björn Söder in en skriftlig fråga till dåvarande kultur- och demokratiminister Amanda Lind: “Vilka åtgärder vidtar ministern för att komma till rätta med den ökande och många gånger importerade antisemitismen i Sverige?”, för att nämna ett av många exempel. Men hur ser det ut med partiets eget judehat egentligen? Vi listar några exempel på när de gjort exakt allt annat än att stoppa antisemitismen.

1. Björn Söder: “Judar är inte svenskar” (2018)

Sommaren 2018 hävdade Björn Söder (ja, samma Björn Söder) att judar (och samer!) inte är svenskar. Det skrev han svart på vitt i ett inlägg på Centerpartiets Facebooksida: 

Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning!”.

Uttalandet möttes av massiv kritik, och i ett debattinlägg i Aftonbladet menade Björn Söder att SD-motståndare tolkade hans syn på judar fel. Men det här var inte första gången han uttalat sig på det här viset. I en intervju med Dagens Nyheter 2014 sa han att judar, kurder och samer kan få leva i Sverige – men att de inte är svenskar. 

2. Mattias Karlssons antisemitiska ordval (2018)

Ett annat toppnamn inom partiet är riksdagsledamoten Mattias Karlsson, och i samband med Björn Söder-skandalen 2018 backade han sin partikollega. I ett Facebookinlägg skriver han att kosmopoliter och kulturmarxister försöker få oss att godkänna judar som svenskar, något som sajten Inte rasist, men… uppmärksammade vid tillfället. 

Det är just ordvalen som blir intressant här – eftersom “kulturmarxister” och “kosmopoliter” används som signalord för judar eller “judiska konspirationer” i högerextrem retorik, skriver Svenska kommittén mot antisemitism. 

3. SD-profil hånade Anne Frank (2022)

Det är inte så länge sedan som den dåvarande SD-profilen Rebecca Fallenkvist hånade Anne Frank. För ungefär ett år sedan la hon upp en bild på Anne Franks dagbok på Instagram och skrev: ”50 sidor in och hittills har Anne Frank endast slagit mig som sedeslös. Kåtheten själv”. Vid tillfället hade hon precis blivit nyinvald i region Stockholm och hon var även programledare för SD Riks. Efter instagraminlägget togs hon ur tjänst, men bara dagar senare kom uppgifter om att hon fått en ny tjänst på ekonomiavdelningen på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

4. Helg seger-skandalen (2022)

Vad Rebecca Fallenkvist däremot inte blev cancelled för var när hon på utropade en sak på SD:s valvaka under valnatten 2022. När det precis stod klart att Sverigedemokraterna troligtvis skulle bli större än Moderaterna gjorde SD-profilen en intervju med Samnytt och säger något som låter som ”hell seger”, men i sista sekund ändrar hon sig och lägger till ett ”g” – så det istället blir ”hel…g seger”. Därefter använder hon ordet ”segerhelg” i intervjun.

Dagen efter står hon fast vid att hon hade tänkt säga helg seger, och hon fick då uppbackning av Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman.

– När man hör det låter det ju så. Men jag har verkligen ingen anledning att tro att det skulle vara något annat än att hon var överförfriskad och att det blev fel, säger han till SVT.

Varför är detta problematiskt? Jo, för att hell seger bland annat används av nazistiska NMR och är en översättning av sieg heil.

5. SD-politiker köpte förintelseförnekande böcker (2023)

I maj 2023 läckte nazistbutiken Midgårds interna databas. En granskning från ETC kunde avslöja att flera SD-politiker fanns med i kundregistret. Det visade sig att en av dem, fullmäktigeledamoten Henrik Corneliussen i Skåne, hade köpt flera förintelseförnekande böcker. Han är dessutom öppen med att han ifrågasätter Förintelsens omfattning.

6. SD-kandidat: ”Coolest Jew in the Shower Room” (2018)

Rebecca Fallenkvist är inte den enda SD:aren som hånat Anne Frank. 2018 kandiderade politikern Per Olsson till kommunfullmäktige i Oskarshamn, och inför valet kunde Expo och Expressen avslöja att han delat en bild på Anne Frank på VK (ryska motsvarigheten till Facebook) och skrivit: ”Coolest Jew in the Shower Room”.

7. Hyllade Hitler (2018)

”Hitler var inte dålig”, ”Däremot ljög inte Hitler om judarna” och ”Om du börjar räkna med siffror kring Förintelsen så stämmer inget”, är några av de sakerna som SD-kandidaten Martin Sihlén i Örkelljunga skrivit i grupper på Facebook, till exempel i ”STOPPA MAKTMISSBRUKET”. Det kunde samma granskning från Expo och Expressen avslöja inför valet 2018.

Han ska även ha spridit nazistiska och antisemitiska konspirationsteorier i grupperna, som att det var ”den internationella judendomen som törstade efter att förinta Europa”, och att det därmed inte var Tyskland som startade andra världskriget – utan judarna. Vidare menar han att nazisterna planerade att på ett ”humant sätt ta bort den judiska plågan från Europa” genom att skicka Europas judar till Madagaskar.

När han blir konfronterad av Expressen svarar han att han bara skrivit allt för att provocera och för att få uppmärksamhet.

– Folk blev provocerade av det och det tyckte jag var roligt.

SD-kandidaterna Per Olsson och Martin Sihlén är bara två exempel från Expos och Expressens granskning 2018. Granskningen ledde till att 24 politiker, inklusive ovanstående, valde eller tvingades lämna Sverigedemokraterna.

8. Arrangerade nazistiskt bokbål (1996)

Sverigedemokraternas golden boy Jimmie Åkesson gick med i partiet 1995. Året efter arrangerades ett nazistiskt bokbål i Höör, där partiets vice ordförande Tina Hallgren Bengtsson höll tal under en hakkorsflagga samtidigt som de brände böcker som handlade om Förintelsen av judar i Nazityskland.