in

Svenska influencers sprider desinformation – här är företagen som samarbetar med dem

veckorevyn företag
Bild: Tim Mossholder / Unsplash, Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Svenska influencers spider konspirationsteorier och desinformation om coronapandemin, samtidigt som de samarbetar med flera stora svenska företag.

– Det här är ingenting vi står bakom, säger Louise Sköld, grundare och VD på Hairtalk. Mer

Förra veckan berättade VeckoRevyn att influencers som Paulina ”Paow” Danielsson och Alexandra Nord sprider konspirationsteorier till sina tusentals följare. Hur läkemedelsbranschen styr oss, att WHO tvingar fram ett obligatoriskt vaccin, och sympatier för konspirationsteorin QAnon är bara några exempel på saker som de delat på sina respektive Instagram-konton. En förutsättning för att influencers ska kunna försörja sig på sina sociala kanaler, där de sprider den här typen av felaktig information, är samarbeten med företag. Några av alla de företag som samarbetar med Paulina Danielsson och Alexandra Nord är svenska Chiquelle, Stronger och Hairtalk.

Hairtalks VD: ”Vi kommer inte samarbeta framåt”

Så sent som den 17 december förra året hade Paulina ett samarbete med löshårsföretaget Hairtalk. Samarbetet gjordes efter att hon påstått att vi styrs av läkemedelsbranschen.

vaccin paow hairtalk

– Vi kommer inte att samarbeta med Paulina framåt. Det hon sprider är ingenting vi står bakom, säger Louise Sköld, grundare och VD på Hairtalk.

När det gäller Hairtalks samarbeten så är det de många enskilda frisörer som företaget har som kunder som ansvarar för samarbeten, så även i fallet med Paulina “Paow” Danielsson.

Men ni står ändå som avsändare.

– Ja, och det är olyckligt när det blir så här. Vi tycker att vi har haft bra koll på samarbeten,  och vi har framförallt under coronapandemin velat hjälpa och stötta våra frisörer att nå fler genom till exempel influencers. Våra avsikter har varit goda, men det kan bli fel ändå. 

Kommer ni se över era rutiner kring vilka ni och frisörerna samarbetar med? 

– Absolut. Vi kommer ha en bättre dialog med frisörerna kring vilka de skriver avtal med, och de vi godkänner. Och vi kommer ha en bättre uppföljning på det.

Båda har samarbetat med Chiquelle

Både Paulina Danielsson och Alexandra Nord har haft samarbeten med det svenska klädföretaget Chiquelle. I Alexandras fall skedde samarbetet efter det att hon postat positiva tankar kring QAnon där hon menar att det pågår ett osynligt krig, där Trump är ledare. Samarbetet inleddes också efter det att hon skrivit att hon inte är ”anti-vaccin” men att WHO “ […] tvingar fram ett obligatoriskt vaccin för att rädda människor när dödligheten enligt statistiken är typ 0,005 %”. I slutet av inlägget ställer hon frågan “tror ni verkligen att saker som sker är en slump?”

Att vaccinet är obligatoriskt är direkt felaktig information, och vissa grupper i samhället rekommenderas dessutom att inte vaccinera sig. Sedan nyheten om att Sverige kan komma att införa vaccin- och coronapass, ett intyg som kan göra det lättare att resa i framtiden, har det felaktiga påståendet om att vaccinet är obligatoriskt spätts på.

alexandra chiquelle
Bild från Alexandra Nords Instagram under sparade stories med namnet ”DISCOUNTS”.
paow chiquelle 1
Bild från Paulina ”Paow” Danielssons Instagram under sparade stories med namnet ”Collab”.

VeckoRevyn har sökt Chiquelle utan resultat.

Alexandra Nord i samarbete med Stronger

Ett annat företag som har samarbetat med Alexandra Nord är klädföretaget Stronger. Samarbetet pågick i höstas, alltså efter det att Alexandra bland annat delat felaktig information om att naturliga läkemedel är förbjudna.

När VeckoRevyn söker Stronger har de inte tid att kommentera samarbetet med Alexandra.

alexandra stronger
Bild från Alexandra Nords Instagram under sparade stories med namnet ”DISCOUNTS”.
alexandra wake
Bild från Alexandra Nords Instagram under sparade stories med namnet ”WAKE UP”.

Så känner du igen en konspirationsteori

VeckoRevyn har sökt ansvariga på Chiquelle och Stronger utan resultat.

Artikel av: Irena Pozar och Frida Olheden