in

Stormningen av Kapitolium i USA – förklarad i 4 steg

Usa dragarbild kapitolium
Bild: Raúl Nájera / Unsplash

Natten till den sjunde januari stormades Kapitolium av Trumpanhängare. Detta i samband med att Joe Biden skulle bekräftas som vinnare av presidentvalet i november. Här är en snabb recap av vad som har hänt! Mer

1. USA:s kongress stormas

Natten till den 7 januari svensk tid stormades Kapitolium i Washington DC. Detta i samband med att kongressen skulle bekräfta att Joe Biden vann presidentvalet. Attacken utfördes av Trumpanhängare efter att Donald Trump i ett tal återigen påstått att motståndarna fuskat i valet i november. 4 personer har dött i samband med dådet och 52 personer har gripits.

2. Är alla lika inför lagen?

Flera amerikanska medier uppmärksammar skillnaden mellan polisens hantering av Black lives matter-protesterna i somras och attacken mot Kapitolium i natt. Många frågar sig hur personerna kunde ta sig in byggnaden utan att stoppas av polisen.

– Jag kan lova er, om de hade varit svarta hade de mötts med tårgas, batongslag och kanske till och med blivit skjutna, säger Black lives matter i ett uttalande till CNN.

3. Trump stoppas på sociala medier

I samband med dådet publicerar Trump en video där han fortsätter hävda valfusk, säger till sina anhängare att han älskar dem samtidigt som han uppmanar dem att gå hem. Videon får både Twitter och Facebook att reagera då de menar att den riskerar att eskalera våldet. Efter det stänger Twitter av Trumps konto i 12 timmar och kräver att tre av Trumps tweets raderas. De meddelar även att kontot kan stängas av permanent om han inte följer Twitters regler. Även Facebook och Youtube har raderat videon, och Facebook har blockerat Trumps från att göra inlägg på både Facebook och Instagram under ett dygn.

4. Efter dådet – Joe Bidens vinst bekräftas i kongressen

Processen för att bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet försenades på grund av dådet. Men vid 03.30-tiden lokal tid hade kongressen bekräftat valresultatet i tillräckligt många delstater för att ge Biden 270 elektorsröster. I ett uttalande på Dan Scavinos Twitter skriver Trump att han kommer lämna över makten på ett ordnat sätt, men fortsätter hävda valfusk. Det betyder att Trump från och med den 20 januari inte längre är USA:s president.