in

Stora protester i Iran efter Mahsa Aminis död – ”Det är en revolution”

unsplash
Bildkälla: Unsplash

Stora protester pågår i Iran efter att 22-åriga Mahsa Amini dött i samband med att hon gripits och misshandlats av landets sedlighetspoliser. Hon greps därför att hennes huvudsjal inte bars på ett ”korrekt sätt”. Mer

Kvinnor klipper av sig håret, bränner sina sjalar och stora protester fortsätter runt om i Iran efter 22-åriga Mahsa Aminis död. Hon dog i samband med att hon greps av landets sedlighetspolis. Anledningen till att hon greps var för att hennes huvudsjal inte bars på ett ”korrekt sätt”. Polisen menar att hon drabbades av en hjärtattack, men vittnen på plats uppger att polisen agerade våldsamt.

Minst 26 människor har dödats i protesterna under veckan, skriver SR. Samtidigt har iranska myndigheter begränsat tillgången till internet och blockerat Instagram och WhatsApp. Men unga hittar nya sätt att organisera sig, och sprider uppmaningar om att ansluta sig till demonstrationerna via hemliga chattkanaler, rapporterar Expressen. Men enligt tidningen är det inte bara unga, progressiva kvinnor ur generation Z som deltar i protesterna, utan även män och kvinnor i alla åldrar.

– Folk vill förändra hela strukturen. Det här är en revolution. Regimen vill ursäkta sig men människorna blir bara argare. Vad regimen än gör blir det värre, säger aktivisten och den politiske fången Hossein Ronaghi till Expressen.

Sedan revolutionen 1979 är det obligatoriskt att bära hijab och lagen har skärpts sedan en grupp kvinnor började trotsa förbudet 2017. De senaste månaderna har människorättsaktivister uppmanat kvinnor att ta av sig slöjan i protest.