in

Alvas lillebror misshandlades till döds – nu blir hon Lyssnarnas Sommarvärd 2024

Lyssnarnas Sommarvärd
Alva Sparrevik har röstats fram till Lyssnarnas Sommarvärd 2024. Foto: Mattias Ahlm /Sveriges Radio

Ett meddelande på Snapchat leder till en våldsam misshandel. Sedan dör Lucas – bara 17 år gammal. Nu har hans storasyster Alva blivit vald till Lyssnarnas Sommarvärd.

– Jag hoppas att historian om min lillebror kommer att göra skillnad, säger hon till SR.
Mer

Hon är Lyssnarnas Sommarvärd 2024

Alva Sparreviks lillebror Lucas dog efter en våldsam misshandel i augusti förra året. Nu har hon röstats fram till Lyssnarnas Sommarvärd 2024, och i programmet vill hon berätta om honom, hans historia och varför han kallas Lucas Lejonhjärta.

– Jag hoppas att historian om min lillebror kommer att göra skillnad. Att folk tar med sig en del av Lucas; hans värme och mod. Det blir ofiltrerat och rått, men också varmt, säger hon till SR.

Med sitt program vill Alva Sparrevik sprida hopp – ett hopp om att offren aldrig ska behöva leva i rädsla.

– Jag hoppas på att mitt Sommarprat skänker just hopp, och en påminnelse om att kärleken alltid vinner i slutändan.

Lyssnarnas Sommarvärd sänds den 17 juli klockan 13.00 i P1. Programmet släpps redan klockan 07.00 i Sveriges Radio Play. Övriga sommarpratare presenteras den 11 juni.

Stora ändringen för ”Sommar i P1” – så blir årets program

Tidigare år har det gått att lyssna på sommarpratarna i många olika ljudspelare, som till exempel på Spotify, men nu meddelar Sveriges Radio att det blir ändring på det. Från och med i år ska det bara gå att lyssna på programmen i kanalens egna app, Sveriges Radio Play. Anledningen är att de vill få fler lyssnare att upptäcka appen, skriver programdirektör Sofia Wadensjö Karén på SR:s hemsida. Precis som vanligt kommer programmet sändas linjärt klockan 13.00 varje dag, hela sommaren.

Sedan tidigare har vissa avsnitt av populära program, som till exempel P3 Dokumentär, endast gått att lyssna på i SR:s app och till hösten kommer ”Morgonpasset i P3” genomgå samma förändring som ”Sommar i P1”. Det populära morgonprogrammet kommer endast finnas tillgängligt på Sveriges Radio Play.

Sommar i P1 2024
Bildkälla: Sommar i P1 /pressbild Sveriges Radio

Förutom att kanalen vill få fler lyssnare att upptäcka appen vill de bli tydligare som avsändare samt skapa en starkare relation till sin publik.

”I en värld med allt fler påverkanskampanjer och där generativ AI ger helt nya möjligheter att sprida propaganda och desinformation blir trovärdiga avsändare – och trygga digitala miljöer – en allt viktigare motkraft. I vår app och på vår hemsida publiceras enbart innehåll som producerats med hjälp av professionella, journalistiska arbetsmetoder. Och det blir tydligare för användarna att Sveriges Radio är avsändare om man tar del av innehållet på vår egen plattform där det inte kopplas ihop med andra varumärken och andra avsändare. Sveriges Radios varumärke är, kort sagt, en garant för tillförlitligt innehåll”, skriver de på sin hemsida.

När börjar ”Sommar i P1” 2024?

Sommarens första program sänds på midsommardagen den 22 juni. Årets sista sommarprat sänds den 18 augusti.

Vilka är årets sommarpratare?

Totalt kommer vi få lyssna på 58 sommarpratare, men exakt vilka de är återstår att se. Årets värdar avslöjas den 11 juni.