in

Stor kritikstorm mot hudvårdsmärket Dove – efter rasistisk reklambild

dove reklam

Hudvårdsmärket Dove har under helgen varit i blåsväder efter att de publicerat en rasistisk reklambild på sin Facebook-sida. Mer

En gång på sociala medier, alltid på sociala medier. Det fick hudvårdsmärket Dove en rejäl läxa i efter att företaget publicerat en bild på sin Facebook-sida. Bilden visade en svart kvinna som tog av sig sin tröja och blev en vit kvinna, detta efter att ha använd Doves duschgel. Som man kan tänka sig togs inte reklamen emot väl.

Personer var snabba med att kritisera Dove för den rasistiska reklambilden, och företaget bad om ursäkt på Twitter, skriver The Guardian.

”En bild vi nyligen postade på Facebook missade att representera färgade kvinnor med eftertänksamhet. Vi ångrar djupt förolämpningen den orsakade.”

I ett uttalande sa Dove också:

– Som en del av en kampanj för Dove duschgel visades en bild på vår Facebook-sida. Den representerade inte mångfalden av riktig skönhet som är något Dove är väldigt passionerade för och är en kärna i vår tro, och det borde inte ha hänt. Vi har tagit bort bilder och har inte publicerat något relaterat material. Vi ber om ursäkt.

Doves ursäkt blev dock inte så väl mottagen, och många pekade också på en liknande reklambild för en duschgel som hudvårdsmärket hade 2011. Bilden visar tre kvinnor och ”före”- och ”efter-hud” bakom dem. Där står den färgade kvinnan framför den ”smutsiga” huden och den vita kvinnan står framför den ”rena” huden. Då sa Dove att alla tre kvinnor skulle representera ”efterbilden”.

Frågan är nu om Dove kommer göra samma misstag igen, eller om de äntligen har lärt sig att sluta göra rasistiska reklamer.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR