in

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz: ”Anmäl alla dickpics – det är sexuellt ofredande”

anmäla dickpics

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz har gjort sig känd för att alltid stå på kvinnors sida och företräda dem i olika brottsmål. Nu reder hon ut vad som gäller kring dickpics, vikten av att anmäla dessa och vad man ska göra om man får en dickpic. Mer

Är dickpics ett nytt fenomen? 

– Bilder och verbala kränkningar är inget nytt fenomen, det har funnits i många år. Däremot kan jag utifrån min erfarenhet se att klimatet mot flickor och kvinnor som kränks på nätet har blivit tuffare, hårdare och mer vanligt. Internet har gjort det möjligt att nå ut på ett lätt sätt, men också att från förövarens sida gömma sig och vara anonym när man skickar bilder. För många flickor och kvinnor är det en vardag och det är oacceptabelt. Noll tolerans gäller!

Är det olagligt att skicka oönskade dickpics?

– Ja, det kan vara olagligt och alla dessa kränkningar måste polisanmälas, gärna så snart det går.

Vad ska man gör om man får en oönskad dickpic?

– Spara bilder genom att ta skärmdumpar och spara eventuell annan bevisning. Det är väldigt viktigt och många gånger helt avgörande för att styrka att just du har varit utsatt för brott. Det finns oftast användarkonton, andra digitala spår och många gånger är dessa brott lätta att bevisa. Polisanmäl alltid och glöm inte att du har rätt att begära ett målsägandebiträde som staten betalar och som hjälper dig under hela rättsprocessen. Kom ihåg att om du inte polisanmäler kommer personen kunna fortsätta med sina brottsliga handlingar mot dig och mot andra!

Vad är det för skillnad på att blotta sig och skicka en oönskad dickpic? 

– I första hand är det ett sexuellt ofredande när någon skickar en oönskad dickpic till någon annan. Det är även ett sexuellt ofredande att till exempel blotta sig. Det är dock viktigt att komma ihåg att den som skickar bilden ibland vill mer än att bara sexuellt ofreda och kränka. Det kan vara en inledande kontakt till att tvinga till sig sexuella handlingar via en kamera eller bild, och då kan det bli fråga om andra brott, som till exempel våldtäkt mot barn, om personen som utsätts är under 15.
Det är väldigt viktigt att därför polisanmäla och spara allt bevismaterial och se till att noga berätta för utredande polis vad som har hänt.

Har någon någonsin blivit dömd för att ha skickat dickpics?

– Ja, och fler kommer bli dömda om de inte slutar.

Är det någon skillnad lagmässigt om en oönskad dickpic skickas till en person under 15? 

– Ja, man ser allvarligare på brottet om det är riktat mot ett barn och det rör sig om upprepade tillfällen.

Vad vill du säga till personer som får oönskade dickpics? 

– Glöm inte att du inte är ensam om att få dessa bilder och att det ALDRIG är ditt fel, det är ALLTID förövarens fel och det är förövaren som ska ta ansvar för sina handlingar. Dickpics kan ge fängelse och förövaren tvingas betala skadestånd om han blir dömd.

 

Följ Elisabeth Massi Fritz på Instagram för en insyn i hur det är att vara advokat som företräder brottsoffer!

Har du också fått oönskade dickpics? Är du sjukt less på det? För att delta i kampen för att #stoppasnopparna kan du höra av dig till Veckorevyn.com genom att mejla [email protected].

 

Läs fler artiklar i VeckoRevyns serie #stoppasnopparna:

Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar: ”Det är ingen skillnad på att skicka en dickpic och att blotta sig på gatan – när ska killar fatta det?”

8 tjejer berättar om att få oönskade dickpics – nu får det fan räcka