in

När ska Café, Feber och King kampanja för att stoppa mäns sexuella ofredanden på kvinnor?

kronika stoppasnopparna

I två veckors tid har Veckorevyn.com belyst det faktum att skicka oönskade dickpics är olagligt och att det är dags att #stoppasnopparna. Men det är inte kvinnorna som är problemet i den här frågan, det är männen. Så när ska tidningarna och sajterna som riktar sig till män ta ställning? Mer

Veckorevyn.com drog igång kampanjen #stoppasnopparna eftersom vi märkte hur extremt utsatt vår målgrupp är när det gäller att bombarderas med oönskade dickpics. Vi ville sprida kunskap om att dickpics är olagligt, informera om hur man anmäler och samtidigt belysa hur stort problemet faktiskt är.

I en första artikel pratade vi med åtta tjejer som berättade att de mer eller mindre varje vecka får oönskade dickpics skickade till sig från män – och det får dem att bli äcklade, arga och må dåligt. Det är fullkomligt oacceptabelt att kvinnor ska bli sexuellt ofredade så fort de öppnar sina sociala medier.

Det tycker vi på VeckoRevyn, och det tycker säkert du också. Framförallt tycker våra läsare det. Men det är som sagt inte de som skickar dickpics och därför kan inte heller de ta ansvar för att sätta stopp för det.

Kvinnor ska inte alltid behöva dra lasset för sina egna mänskliga rättigheter

 

Det är unga killar och män som måste förändra sitt beteende för att kvinnor ska kunna leva tryggt utan att hela tiden oroa sig för att bli utsatta för sexuella ofredanden.

Veckorevyn.com är inte en stor sajt bland män och chansen är därför liten att kampanjen lyckas slå på tillräckligt bred front bland de som faktiskt skickar dickpics, eller känner någon som gör det.

Vi drar vårt strå till stacken för att #stoppasnopparna genom att uppmana kvinnor att anmäla, men det är egentligen tidningar riktade till män som borde gå i bräschen för den här typen av journalistik. Det är tidningar och sajter som Café, Feber och King som har läsare som är de som skickar dickpics, tafsar och våldför sig på kvinnor – och det är där förändringen måste börja.

Det ska sägas att Feber lyfte #stoppasnopparna på sin sajt, frågade sina läsare kring deras upplevelser av dickpics och drog igång en ordentlig diskussion i sitt kommentarsfält. Även Café har gjort en grym satsning för att belysa just problemet med dickpics. Dessa är bra exempel på när en tidning med manlig publik tar ansvar, men det går att göra ännu mer.  Jonas Terning (chefredaktör Café), Per Nilsson (chefredaktör King) och Roger Åberg (chefredaktör Feber), jag undrar när artikelserierna, intervjuerna och en vilja att krossa en sunkig mansnormen kommer att synas på era titlar? Jag utmanar er att vara med i kampen för att stoppa mäns trakasserier och våld mot kvinnor. Jag vill se mer!

[adSpace placement=”auto”]

 

Jag förstår att det är tråkigt att stämpla sina läsare som ett problem, men när man har makten att skapa förändring tycker jag att man ska använda den. Skit i rädslan för dålig stämning, skit i klyschor som att ”inte vilja dra alla män över en kam” och skit i folks eventuella vilja att misstolka och känna sig kränkta.

Jag förväntar mig att Sveriges största livsstilsmagasin och sajter som når stora delar av Sveriges män och redan gör ett extremt bra journalistiskt jobb börjar ta ansvar i den här frågan. Kvinnor ska inte alltid behöva dra lasset för sina egna mänskliga rättigheter. Step up, killar.

Om vi nu alla är överens om att vi vill ha ett jämställt samhälle så är det ju inte mer än rätt både män och kvinnor tar ansvar för att det ska hända. Det är dags nu!

_____

Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar: Det är ingen skillnad på att skicka en dickpic och att blotta sig på gatan – när ska killar fatta det?”

8 tjejer berättar om att få oönskade dickpics – nu får det fan räcka

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz: “Anmäl alla dickpics – det är sexuellt ofredande”

Polisen Andres utreder sexbrottet dickpics: ”Barn så unga som sju år har blivit utsatta”

 

Här kan du också ladda ner bilder som du kan skicka om du vill svara på en oönskad dickpic:

Och här kan du se en film om hur man anmäler dickpics: