in

”Det är ingen skillnad på att skicka en dickpic och att blotta sig på gatan – när ska killar fatta det?”

anmäla dickpics

Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar skriver om normaliseringen kring att skicka dickpics och varför en person som tvingar folk att titta på ens könsorgan är lika mycket blottare online som i skogen. Mer

När jag var liten gick det ett rykte om att det fanns en blottare i skogen där vi brukade springa på idrottslektionerna. Han var gammal, hade ölmage och beige rock som han slet upp när människor gick förbi honom. Under rocken var han naken och vi var livrädda för honom. Jag vet inte om han faktiskt hängde runt och väntade på oss där i skogen, men det faktum att blottare var det absolut läskigaste vi kunde tänka oss att möta kvarstår.

Om någon hade sagt till mig då att det bara några år senare skulle vara så att alla mina tjejkompisar har blivit utsatta av blottare hade jag inte trott det. Men det är sant.

De blottar sig och det finns ingen chans för oss att fly.

Jag känner inte en enda ung kvinna som har undkommit att drabbas av blottarepidemin som härjar i Sverige (och i stora delar av världen). Unga killar och män ofredar kvinnor sexuellt genom att skicka oönskade bilder på sina könsorgan eller filmer på när de runkar. De skiter i att ingen bett om att få se deras snoppar, de skiter i att de skickar till tolvåriga barn, de skiter i att de ofredar kvinnor sexuellt. De blottar sig och det finns ingen chans för oss att fly.

Den där gubben i skogen med beige rock och ett behov av att visa upp sin snopp kanske fortfarande står där, men det står en hel armé av andra män bredvid som vill göra samma sak – fast på ett annat sätt.

Det är inte kul. Det är inte ett skämt. Det är inte humor.

Det är äckligt. Det är respektlöst. Det är olagligt.

Men det är inget nytt.

Dickpics är en ny form av sexuellt ofredande och sådana har alltid funnits – och kommer finnas så länge män känner ett behov av att på olika sätt kontrollera och kränka kvinnor.

Det är dags att #stoppasnopparna

Många killar som skickar oönskade dickpics ser förmodligen inte sig själva som blottare och det är just därför det blir extra viktigt att prata om det här. Att få dem som skickar dickpics att förstå hur oerhört jobbigt och kränkande det kan vara för den som tar emot bilden, och att samtidigt få drabbade tjejer att våga och orka anmäla det till polisen. Det är steg ett. Att skicka oönskade dickpics är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Det är dags att inse allvaret och #stoppasnopparna, för att alla tjejer ska kunna känna sig trygga med att öppna bilder och meddelanden i sociala medier utan att bli sexuellt ofredade av bilder på snoppar.

Har du också fått oönskade dickpics? Är du sjukt less på det? För att delta i kampen för att #stoppasnopparna kan du höra av dig till Veckorevyn.com genom att mejla [email protected].


Läs också andra artiklar i serien #stoppasnopparna:

8 tjejer berättar om att få oönskade dickpics – nu får det fan räcka

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz: ”Anmäl alla dickpics – det är sexuellt ofredande”