in

8 tjejer berättar om att få oönskade dickpics – nu får det fan räcka

dick pic dragare

Dickpics är ofta oönskade och får mottagaren att känna obehag och känna sig kränkt. Ändå är det supervanligt att killar skickar dickpics. Veckorevyn.com har pratar med åtta tjejer som ofta får oönskade dickpics – och som är jäkligt trötta på det. Mer

De senaste dagarna har det pratats mycket om dickpics, särskilt efter att radioprofilen och konstnären Stina Wollters Instagramkonto blev nedstängt efter att hon skickat tillbaka en dickpic som hon fått av en snubbe. Efter ett par dagar öppnades kontot igen. Och Stina Wollter är inte ensam om att stup i kvarten få oönskade bilder på snoppar.

När man pratar med kompisar och bekanta om dickpics är det mer vanligt att de har fått dickpics skickade till sig, än att de inte har fått det. Vi har pratat med åtta tjejer som mer än ofta får oönskade dickpics, och dessa fem frågor har tjejerna svarat på.

  1. Hur ofta får du dickpics?
  2. Hur känner du dig när du får en dickpic skickad till dig?
  3. I vilka forum skickas ofta bilderna?
  4. Vad gör du när du får en dickpic?
  5. Vad tror du måste göras för att stoppa detta?

 

Veckorevyn.com har startat artikelserien #stoppasnopparna för att uppmärksamma de enorma kränkningar oönskade dickpics innebär – det måste få ett slut.

Har du också fått oönskade dickpics? Är du sjukt less på det? Hör av dig till Veckorevyn.com genom att mejla [email protected].

 

Elinora Blixth, 18 år, Orust.elinora-blixth

1. Så gott som varje dag.

2. Jag känner mig kränkt och sårbar. Jag ber inte om det, så vad får dem att tro att de har rätten att skicka en bild på deras kön? Inte okej.

3. Jag får de ofta på Facebook av främmande män men även på Snapchat, fast inte lika ofta.

4. Jag håller aldrig tyst när någon kille skickar något sådant. Jag står upp för mig själv och ryter ifrån. Vi tjejer ska inte tystas ner för deras njutning. Säger vi från så blir vi kallade för horor, idioter och olika könsnamn. Jag anmäler varje gång med det är ingenting som visar resultat. Samhället ser det väl inte som ”viktigt” i dagsläget tyvärr.

5. För att få ett stopp på detta så borde killen få någon slags varning, antingen att kontot tas bort eller att föräldrarna kontaktas om han är under 18. Blir det värre så kontaktas polisen som får ansvara för killen och se till så att han skärper sig. Det är dags för en förändring. Vi måste stå upp för oss själva!

 

Marwa Karim, 21 år, Gävle.marwa-karim

Hur ofta får du dickpics?

1. Jag får dickpics nästan varje dag om jag ska vara ärlig.

2. Jag blir äcklad, förbannad och irriterad.

3. Främst Snapchat med också Facebook och Instagram.

4. Jag har tidigare inte brytt mig förutom att jag har blivit förbannad. Men nu säger jag till killen och pratat med mina kompisar om det. De hatar också att det händer.

5. Att man typ blir fängslad eller får ett straff när man skickar en dickpic. Jag tycker det ska vara hårdare regler när det kommer till det här för killar kommer undan med så mycket.

 

Elin Skoglund, 23 år, Örebro.elin-skoglund

1. Nu har det inte varit på ett tag, men förut kunde det vara en-två bilder flera gånger i veckan.

2. Det känns riktigt vidrigt. Obehagligt med tanke på att killer tror att han har rätt att göra så.

3. Mest har det varit på Facebook-chatten.

4. Jag blir aldrig ledsen eller stött utan jävligt arg och irriterad, jag brukar ifrågasätta killens sätt, förklara hur idiotiskt detta är och att han borde tänka steget längre. Jag skäller och läxar upp killar som gör såhär och oftast blir jag då kallad äcklig, hora och andra nervärderande ord för att jag inte uppskattar bilderna, vilket bara är helt sjukt! Jag har aldrig anmält, kanske något enstaka foto någon gång eller bara anmält personens konto.

5. Jag vet faktiskt inte vad man skulle kunna göra för att få stopp på detta, bättre säkerhet på sociala medier kanske? Att man inte kan skriva till någon man verkligen inte känner, om inte den personen vill det. Det ska ju inte behöva vara såhär, många blir illa berörda och mår dåligt av detta.

[adSpace placement=”manual”]

 

Nadja Soliman, 18 år, Kreta.nadja-soliman

1. Den senaste tiden har det varit några i månaden, det varierar. Nu har jag blockat de personer som skickat dessa bilder till mig, och är även väldigt privat på Facebook och Snapchat.

2. Jag känner mig mest förtvivlad, hur kan man kan tro att någon faktiskt vill se en bild på sitt könsorgan? Sedan tycker jag mest synd om personen som tror att de ska få någon bekräftelse av att skicka bilden. Jag blir lite illa till mods och känner att det är tragiskt att folk tror att de ha rätt till att blotta sig så.

3. Oftast Snapchat. Sedan har det varit gånger då äldre män har skickat på Facebook. Men det har bara hänt någon enstaka gång.

4. Jag brukar ge de som skickat bilden en liten utskällning. Inget argt eller så, mer att människan borde tänka på vad han faktiskt håller på med och sedan förklara innebörden med att skicka en sådan bild och vad som kan hända med den. Så en liten uppläxning kan man säga, och sedan blockerar jag personen. Jag har dock aldrig anmält. Skulle man anmäla alla som skickat bilder hade det varit för många, men det kanske är det som är bäst. Så personen lär sig. För det är absolut inte okej. Jag och mina kompisar brukar och diskutera detta när det händer, vi stöttar varandra och ger tips och råd.

5. Om man är den som skickar en dickpic så måste man tänka över situationen och försöka ta sitt förnuft till fånga. Fundera över vad man skulle ha gjort om ens framtida dotter skulle bli utsatt för detta. Sedan behöver vi alla vara starka och visa att det inte är okej att skicka en sådan bild om inte båda parter är med på det. Man borde även informera i skolor om vad det betyder att skicka en sådan bild. Vad som kan hända och varför det är fel. Sedan bör man anmäla om man är den som blir utsatt, framförallt för att killen ska lära sig.

 

Nora Sandberg, 18 år, Göteborg.nora-sandberg

1. Ja, då killar inte kan hålla sig från att visa sina kön så får jag dickpics kanske 1-3 gånger i veckan.

2. Jag känner att killen är respektlös. Det är respektlöst att inte fråga innan och det känns som om att de killarna som skickar dickpics verkligen tror att jag tänder på det, när det är tvärtom. Jag blir äcklad på de som inte kan hålla sitt kön i styr.

3. Oftast på Snapchat, då de utnyttjar att bilden försvinner sedan.

4. I början reagerade jag ingenting, lät de skicka om de ville för att sedan bli ignorerade av mig. Men på senare tid har jag blivit så otroligt trött på det, så det har hänt att jag har screenshotat och skickat bilden till en familjemedlem till killen i fråga, annars blockar jag endast. Anmält har jag aldrig gjort tyvärr, funderar på att göra det dock.

5. För att stoppa detta tror jag att man måste vidta hårda tag, häng ut killarna, prata med hans föräldrar, ANMÄL. Sitt inte bara och acceptera detta respektlösa vis som killarna håller på med, är vi tillräckligt många som vidtar åtgärder så kommer det minska radikalt.

[adSpace placement=”manual”]

Nathalie Berglund, 21 år, Sundsvall.nathalie-berglund

1. Jag får ganska ofta dickpics faktiskt.

2. När jag får dem så blir jag chockad, jag har ju liksom inte bett om det! När jag var yngre så tog jag åt mig mer av dem än vad jag gör idag, då blev jag chockad. Men nu tar jag det inte så seriöst. Jag tänker ”stackars kille som måste skicka detta till tjejer som du inte ens känner för att få uppmärksamheten och känna dig manlig”.

3. Snapchat, Facebook, mms och msn när det fanns.

4. Jag brukar försöka förklara för de killar som skickar dessa bilder att det är ingenting jag vill se om jag inte ber om det, och att om de fortsätter så blir det en anmälan. Jag har pratat med mina vänner om detta, speciellt tjejkompisar och de har varit med om exakt samma saker. Jag tror inte det är någon av mina tjejkompisar som inte fått en dickpic helt random.

5. Jag vet faktiskt inte vad som krävs för att detta ska stoppas. Kanske att lära ut i skolorna om vad som är rätt och fel att skicka till folk, men det känns ändå lite meningslöst. Folk gör ju tvärtemot vad man får lära sig i skolan i vilket fall som helst. Så jag vet faktiskt inte!

Malin Magnusson, 21 år, Kristianstad.malin-magnusson

 

1. Varje vecka.

2. Jag tycker det är sjukt äckligt. Bara för att jag är hetero så betyder det inte att jag vill se en killes snopp bara för att vi pratat ett litet tag, i vissa fall direkt.

3. Oftast Snapchat, men har även fått på sms och Facebook.

4. Jag var 15-16 år när jag fick de första bilderna och då blev jag väldigt äcklad, jag förstår än idag inte varför killar skickar. Om det är stolthet eller status, eller om de tror att man som tjej ska tända på det? Många gånger har det varit killar man börjat prata med på Tinder. De är trevliga och verkar vettiga men det slutar ofta med att man får en dickpic istället. Jag brukar blocka, men en del av dem har flickvänner och då frågar jag typ ”vad tror du hon tycker om detta?” Jag får oftast inget vettigt svar. Det är så konstigt, typ ”hej jag heter Johan detta är min snopp vill du ligga?” Tror de seriöst att vi tänder på det?


5
. Jag har inte anmält någon, men om alla anmäler så kanske vi får ett stopp på det. Men annars vet jag faktiskt inte vad som skulle kunna stoppa det…

Jenniann Lundgren, 30 år, Västra Götalandjenna-lundgren
1. Cirka fyra-sex gånger i månaden.

2. Förr blev jag arg och kränkt och kände mig äcklig, men nu skriver jag bara en kommentar tillbaka till dem att de har en liten penis och att det inte var något att visa upp, då blir de tysta fort.

3. Det har varit på 7e himlen, Facebook, Kik och Instagram.

4. Jag har alltid sagt till att det är fel och omoraliskt . En gång anmälde jag.

5. Vi måste anmäla mer och våga prata om det, speciellt med sina föräldrar om man är minderårig. Detta är det nolltolerans mot.

Läs fler artiklar i VeckoRevyns serie #stoppasnopparna:
Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar: “Det är ingen skillnad på att skicka en dickpic och att blotta sig på gatan – när ska killar fatta det?”

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz: ”Anmäl alla dickpics – det är sexuellt ofredande”