in

Snart kan reglerna för vätskor i handbagage ändras – gränsen på 100 ml försvinner

grans vatska flygplats london
Bild: VanveenJF on Unsplash

Sedan 2006 har det varit lagstadgat att man som passagerare inte får ha med mer än 100ml vätska. Men det kan komma att ändras inom en snar framtid, flygplatsen Heathrow tar första steget med ny teknik. Mer

Dagens regler kring vad man får ha och inte får ha i sitt handbagage nä’r man flyger ställer till det för många, framförallt när det gäller packning av parfymer, smink och hår- och hudvård. Idag får man bara ta med sig totalt en liter vätska (som ska få plats i en genomskinlig plastpåse av samma storlek) och varje enskild behållare får innehålla max 100 ml.

Men nu kan det bli ändring på det, i alla fall på flygplatsen Heathrow i Stockholm.

Det är tack vare nya scanners som ska vara installerade och klara på alla flygplatsens terminaler år 2022. Den nya tekniken fungerar som CT, datortomografi, och ska ge en tydligare bild av innehållet i bagaget. Det innebär att större behållare för vätskor kommer att tillåtas, och att man kommer slippa packa upp dem och elektronik i samband med att man går igenom säkerhetskontrollen.

– Den här avancerade utrustningen kommer inte bara att hålla flygplatsen säker med den senaste tekniken, utan kommer också att innebära att våra framtida passagerare kan hålla fokus på att fortsätta med sina resor och spendera mindre tid att förbereda sig för säkerhetsundersökning, säger Chris Garton, operatörsansvarig på Heathrow, till BBC News.

Vi håller tummarna för att Sveriges flygplatser är snabba på att installera dessa även här!

Så här ser reglerna för handbagage ut idag:

  • Varje enskild behållare som innehåller vätska får max rymma 100 ml (1 dl).
  • Det är inte tillåtet att medföra en behållare som rymmer 150 ml men som enbart innehåller 75 ml vätska. Däremot får du ta med en helt tom behållare, oavsett storlek.
  • Behållarna (flaskor, burkar, tuber och så vidare) ska placeras i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse som rymmer max 1 liter. De ska få plats i påsen utan problem, påsen ska vara stängd. Plastpåsarna finns vanligen tillgängliga på våra svenska flygplatser.