in

#SmartGirlsAsk ställer RIKTIGA frågor till kvinnliga kändisar – som inte har med deras utseende att göra

rihanna

Ni vet hur journalister frågar kända män om deras åsikter om saker och ting medan de frågar kända kvinnor om vad de har på sig och andra trötta, stereotypiska frågor? Kampanjen #SmartGirlsAsk ger sig istället ut och frågar dessa kvinnor relevanta och intressanta frågor! Mer

Under de senaste åren har frustrationen bland kända kvinnor växt över intervjufrågorna de får på galor, presskonferenser och andra tillställningar. Missnöjet har uppmärksammats av bland andra Cate Blanchett som under en gala i April 2015 fick svara på frågor om sin klänning istället för sina skådespelarinsatser. Något hon inte var särskilt nöjd med:

 

Cate Blanchett

 

Cate är inte den enda kvinnan som är trött på Hollywoods sexism. Hon delar frustrationen med många av sina kollegor och vänner.

Som Emma Stone:

 

Eller Rihanna som dissade reportern som frågade henne om män:

Rihanna reporterRihanna reporter

Och Victoria’s Secret–modellen Magdalena Frackowiak som tröttnade på reporterns stereotypiska ”modeller äter ingenting och svälter sig själva”–fråga:

[adSpace placement=”auto”]

 

Eller Lorde, som här äger en jobbig reporter:

lordelorde

 

Ja, ni ser. Hollywoods kvinnor är trötta på journalisters enformiga frågor som förminskar allt arbete de lagt ner för att komma dit de är idag.

Intiativen #AskHerMore och #SmartGirlsAsk

Ungefär i samma veva som videon som fångade Cate Blanchetts reaktion spreds över världen så startades kampanjen #AskHerMore. Kampanjen uppmanar folk till att stå upp mot sexistiska rapporteringar och vill flytta fokus till kvinnors åstadkommanden istället för deras utseenden eller familjeliv. För, i ärlighetens namn, hur många män får frågan ”Hur klarar du av både karriär och familj?” eller ”Låt oss börja med att prata om dina kläder”?!

Den senaste att ta tag i problemet är komikern och skådespelerskan Amy Poehler med sitt intiativ #SmartGirlsAsk. #SmartGirlsAsk befann sig på årets Emmy–gala där inspirerande kändiskvinnor fick svara på härliga, relevanta frågor. Inte bara är det rätt, utan det gör intervjuerna så mycket mer givande!

Här svarar Kristen Bell på vad lycka är för henne:

 

16-åriga Yara Shahidi beskriver varför det är viktigt för henne att berätta en historia:

 

Amy Poehler ger själv sin bild av vikten av individualitet och självuttryck:

Mode och privatliv är kul, men dessa hårt arbetande kvinnor förtjänar exakt lika mycket som män att få frågor som berör deras åsikter och insatser. Heja tjejer!