in

Skådespelaren Penn Badgley om You: ”Joe är inhuman”

penn badgley3

Vi tog ett snack med skådespelaren Penn Badgley om hur det är att spela en stalker, vem han trodde var Gossip girl och att kämpa för medborgerliga rättigheter. Mer

De flesta känner igen honom som Dan Humphrey, men det är faktiskt sju år sedan vi såg Penn Badgley, 32, spela Lonely boy från Brooklyn i succéserien Gossip girl. Serien som handlade om Upper East Sides privilegierade tonåringar innehöll minst sagt mycket kärlek och drama, något den har gemensamt med nya serien You. I You spelar Penn Badgley huvudrollen som Joe Goldberg. Joe jobbar i en bokhandel och blir kär i kunden Beck (Elizabeth Lail), en förälskelse som går överstyr och resulterar i besatthet, stalking och mord.

– När jag först hörde om rollen kändes det inte bra. Jag var nervös för att väcka Joe till liv. Men producenterna Sera Gamble och Greg Berlanti öppnade upp mig för tanken att serien är som ett socialt experiment. På ett sätt är den som ett test för att se den mentala längden som vi fortfarande är villiga att gå på en kulturell nivå, att älska en vit elak man, reflekterar Penn.

Penn badgley you
Penn Badgley är aktuell i serien You som kommer till Netflix 26 december.

Hur var det att ta dig an karaktären Joe, då?

– Det var svårt och jobbigt, det är det fortfarande. Men jag lärde mig längs vägen vikten av att inte döma sin karaktär. Eller, jag har alltid vetat att man inte ska döma sin karaktär men med Joe lärde jag mig varför man inte ska göra det. Om du dömer din karaktär kan du inte riktigt ta dig an rollen på ett bra sätt. När du dömer en karaktär sätter du den i en box och kan sedan inte se en större bild av allt.

Kan du se en större bild av Joe Goldberg?

– Joe är på många sätt inhuman. Han gör fruktansvärda saker men tror att han är nobel och agerar rätt. En del av mig tror dock att han är human och det låter mig komma nära honom. Med det sagt tycker jag självklart inte att det han gör i serien är okej. Men att se en hemsk person och sedan titta lite närmare öppnar upp ett intressant fönster till oss själva.

Vad var den största utmaningen med att spela in You?

– Det var verkligen att inte döma Joe. Han är en hemsk person, haha.

pen badgley

Vad är dina drömmar inom karriären nu?

– Hm, vad svårt. Jag är väldigt spänd på att You ligger på Netflix och alla möjligheter som kommer med den plattformen. Jag är redo att utforska tv i all sin kraft, något jag drömt om och nu har jag möjlighet att göra. Jag är spänd på att se hur media kommer utvecklas. Och vilken liten del jag än kan ha i det är fantastiskt.

Vi backar bandet till 2012 igen, när sista avsnittet någonsin av Gossip girl sändes och lämnade sina fans förvirrade över det faktum att Dan Humphrey tydligen varit Gossip girl hela tiden.

Okej, jag kan ju inte prata med dig utan att fråga. Vad tänkte du om att Dan var Gossip girl?

– Haha, det är okej. När jag ser tillbaka nu kan jag förstå hur och varför Dan var Gossip girl. Men när det avslöjades var jag precis som alla andra och kunde inte heller få ihop det.

Vem trodde du var Gossip girl?

– Jag trodde att det var Dorota! Det trodde vi alla.

Dan gossip girl
Penn I Gossip Girl.

Är du trött på att fortfarande få frågor om Gossip girl?

– Hahaha! Ibland blir jag det, ja. Men jag förstår också varför folk är intresserade och vill veta saker, jag kan inte riktigt blamea någon för det.

När Penn Badgley inte tar sig an olika roller kämpar han även för medborgerliga rättigheter. Han har på olika sätt kämpat för och uppmärksammat bland annat hbtq-rättigheter, Black lives matter-rörelsen och att diskussionen om polisbrutaliteten i USA även ska inkludera kvinnliga offer.

– Jag har varit väldigt högljudd om problem jag bryr mig om, kanske för högljudd. Jag försöker vara mer tålmodig nu, och lyssna och lära på vägen. Och jag tror att det jag kan bidra med som vit man är att vara mer eftertänksam och uppmärksam. Du vet, det kanske inte alltid är jag som ska skrika högst så fort jag tycker något är viktigt. Det kanske är de som utsätts för orättvisan som ska göra det. Då måste man stå bredvid dem och stötta. En person som jag kan lyssna först många gånger.

Det är ju många som faktiskt bara vänder sig ifrån dessa frågor, men det gör inte du, varför?

– Kort sagt för att jag bryr mig. Jag kan inte bara sitta och göra ingenting när jag ser orättvisa. Jag är också medveten om ansvaret som kommer med privilegiet för en person i min position. Och jag försöker inte alls säga att jag förstår allt eller förstår hur det känns för de som utsätts för orättvisor, men jag lär mig längs vägen och försöker hjälpa till.

PENN BADGLEY

ÅLDER: 32.

GÖR: Skådespelare och sångare i bandet Mothxr.

AKTUELL: Som huvudrollen Joe Goldberg thrillerserien You.