in

VR avslöjar det galna bildfusket – tre läsare får en “kändisretusch”

retusch dragare

De är snygga, slanka – och retuscherade. Idag manipuleras kändisbilder till oigenkännlighet i reklamkampanjer och på tidningsomslag och trots det, ibland omänskliga resultatet, är det få som reagerar. För att visa hur mycket man faktiskt kan trolla med datorns hjälp har vi låtit tre VR-läsare få varsin kändisretusch.

Mer

Det är inte plastikoperationer, personliga tränare eller privata makeup-artister som ger kändisarna den perfekta looken. Det är retuscheringen. Bläddrar du i skvallertidningar kan du se paparazzi-bilder som avslöjar stjärnornas fullt mänskliga skavanker, som celluliter och putande magar, men ser du samma kändisar på tidningsomslag eller i reklamfilmer har de persikohy och slimmade kroppar.

När vältränade Demi Moore i guldigt fodral nyligen prydde omslaget till tidningen W, startades en hetsig debatt  kring fotot som omnämndes som ”den värsta retusch-missen någonsin”. Tittar man noga så ser man att hennes redan smala kropp ser onaturligt kapad ut vid höften, och många hävdade till och med att den ersatts med en mager catwalk-modells, vars kropp inte alls överensstämmer med Demis naturligt tränade. Både fotografen och tidningsledningen hävdar dock att ingenting i bilden manipulerats…

Vi på VeckoRevyn är dock av annan uppfattning och för att visa hur enkelt det är att retuschera har vi tagit tre läsare till hjälp. Scrolla ner och se hur Matilda, Diana och Maria förvandlats till Demi, Britney och Beyoncé – allt med hjälp av fotograf Alexander Pihls retusch-pensel.

 

Diana, 21 blir Britney Spears

britney 1

britney 2

Diana om retuscheringen: ”Förhoppningsvis förstår folk att de inte kan uppnå det resultatet de ser på bilder. ”

 

Maria, 25 blir Beyoncé

beyonce 1

beyonce 2

Maria om retuscheringen: ”Det är läskigt hur lätt det är att fixa till bilder!”

 

Matilda, 21 blir Demi Moore

demi moore 1

demi 2

Matilda om retuscheringen: ”Jag ser omänsklig ut på bilden, som en alien.”

 

Den här artikeln publicerades i VeckoRevyn 2009.

Läs fler artiklar och mer om Size Hero – VeckoRevyns ständigt pågående kampanj mot sjuka skönhetsideal – här!