in

Size Hero: VeckoRevyn retuscherar tjockare

szheroheader

På VeckoRevyn har vi sedan 2009 drivit ”Size Hero” – vår kampanj mot de sjuka skönhetsideal som råder i modebranschen. Som en del i kampanjen märker vi nu ut bilder som vi retuscherar tjockare i tidningen. Vi tog ett snack med VR’s chefredaktör Linda Öhrn Lernström om det nya initiativet.

Mer

Linda, var kommer idén till Size hero-märkningen ifrån?

Tidigare i våras ringde en reporter upp mig och frågade om vi på VeckoRevyn kunde tänka oss att märka ut alla bilder på modeller som vi retuscherar smalare. ”Va, smalare? Vårt problem är att vi måste retuschera många av våra bilder tjockare för att inte framhäva osunda ideal” svarade jag reportern

Varför har ni börjat med Size hero-märkningen?

Eftersom vi sen flera år tillbaka jobbar med Size hero, så är det ju självklart att vi aldrig skulle göra en modells eller läsares kropp smalare i tidningen.

Däremot händer det ganska ofta att vi måste gå in och fylla ut kroppar som vi anser avspeglar ett ohälsosamt ideal. Vi kan ju själva välja vilka modeller vi använder oss av i tidningen, men däremot kan vi ju inte styra över hur modellerna på catwalken ser ut. Visst skulle vi kunna skippa att publicera catwalkbilderna helt, men eftersom mode är en viktig del i tidningen så känns det relevant att rapportera från visningarna.

Vad innebär tidningens nya retuscheringspolicy?

Vi kommer att fortsätta att retuschera modellerna större – och vi kommer från och med detta nummer att märka ut dessa bilder med en Size hero-retuschsymbol så att läsarna vet vilka bilder vi har manipulerat. Nu kanske ni kommer att reagera på att modellerna som har en märkning fortfarande är supersmala, men då kan ni tänka er hur de såg ut innan vi gick in och la på några kilon. För tyvärr är det så verkligheten fortfarande ser ut…

szhero

Här är ett exempel på hur Size hero-märkningen ser ut i det senaste numret av VeckoRevyn.

Självklart vill vi höra era åsikter om Size Hero!

Har du några idéer hur vi kan utveckla Size Hero, eller bara vill skriva av dig? Maila [email protected]