in

Modellerna som trotsade idealen – och blev framgångsrika!

modeller dragare 2

Tyra Banks, Alek Wek, Liu Wen, Tara Lynn, Devon Aoki och Lea Thomson är supermodellerna som skördat framgångar trots att de avviker från branschens ideal. Olika utseenden kommer allt starkare i modevärlden men enligt VR:s expert Emma Wiklund finns det fortfarande mycket kvar att jobba på.

Mer

Tyra Banks

Tyra Banks har blivit en stor förespråkare för hälsosamma skönhetsideal. Supermodellen har viktmobbats för sina naturliga kurvor men vägrar att låta sig styras.

tyra banks

Tyra Banks, 38, är supermodellen som alltid har stått upp för sig själv. I tonåren blev hon retad för sin långa smala kropp men tog revansch genom att satsa på modellyrket. När Tyra var 17 år fick hon kontrakt med Elite model management och flyttade till Paris. Hon fick en rivstart och ansågs gå i sin äldre kollega Naomi Campbells fotspår. Tyra blev bland annat den första svarta modellen att pryda Sports illustrated swimsuit’s edition och Victoria’s secret catalogue.

Tyra har även blivit en framgångsrik tv-profil med sina två shower America’s next top model och The Tyra Banks show. Hon är också en stark förespråkare för sunda skönhetsideal. 2006 försökte tv-kanalen CW Networks tvinga henne att banta, eftersom man ansåg att hennes viktuppgång skulle skrämma bort tittarna. Tyra svarade med att lägga i en högre växel i kampen mot branschens viktfixering. Bland annat har hon tillägnade hon en hel säsong av Top model åt korta tjejer, som egentligen inte ”håller måttet” för att bli supermodell.

Alek Wek

Alek Wek blev den första svarta modellen att pryda Elles omslag. Idag kan supermodellen titulera sig skådespelare, författare och välgörenhetsambassadör.

alek 1

Alek Wek, 34, härstammar från Dinka-stammen i södra Sudan men flyttade som 14-åring till Storbritannien med sin familj. 1995 upptäcktes hon på en utomhusmarknad i London och drog stor uppmärksamhet till sig när hon medverkade i Tina Turners musikvideo till Bond-låten Golden eye. Året efter signades Alek av Ford models och medverkade i ytterligare en musikvideo, Janet Jacksons Got til it’s gone.

Alek har jobbat för de flesta stora modehusen, såsom Chanel, Issey Myiake, Moschino, Calvin Klein och Donna Karan. 1997 utsågs hon till årets av modell av tv-kanalen MTV och samma år blev hon den första svarta modellen att pryda Elles omslag. Idag kan Alek även titulera sig författare, skådespelerska och designer. Hon är också ambassadör för UNICEF, Läkare utan gränser i Sudan och välgörenhetsorganisationen World Vision, i kampen mot AIDS.

Liu Wen

Liu Wen är nummer sex på listan över de mest framgångsrika modellerna i världen. Hon är den första asiatiska tjejen att få gå Victoria’s secrets underklädesvisning.

lui 1

 – Kinesiska Liu Wen, 23, anses vara den största asiatiska modellen just nu. Hennes modellkarriär tog fart när hon vann New silk road world model contest och i hemlandet har hon jobbat för modemagasin som Harper’s bazaar och Vogue. Den internationella framgången kom då hon prydde omslaget av kinesiska FHM.  2008 signades Liu av Marilyn Agency i Paris. Hon jobbar frekvent med de stora modehusen, med bland annat Karl Lagerfeld, Victor & Rolf, Alexander Wang och Dolce & Gabbana på meritlistan. 2010 skrev Liu modellhistoria då hon blev den första asiatiska fotomodellen att få gå underklädesjätten Victoria’s secrets årliga visning. Kort efter blev hon ansikte utåt för kosmetikamärket Estée Lauder, även här den första asiatiska modellen att få fronta företaget. Liu är idag rankad som sexa på topp 50-listan över världens största kvinnliga modeller.

 

Tara Lynn

Tara Lynn gav upp viktkampen och blev framgångsrik. Hon är stolt över sina kurvor och pryder omslagen på de stora modemagasinen.

lara 1

– Brittiska Tara Lynn, 28, är den just nu mest framgångsrika plus size-modellen och anses tillhöra supermodelligan. Hon har bland annat prytt omslagen för franska Elle, där hon också gjorde ett 20 sidor stort modejobb, och italienska Vogue. I fjol frontade Tara H&M:s Big is beutiful-kampanj.

I intervjuer har hon öppnat upp sig om kampen för att försöka hålla sig så smal som branschen egentligen kräver. Men det var när hon valde att acceptera sin kropp så som den är skapt, som de stora modelluppdragen började trilla in.

Devon Aoki

Devon Aoki är inte bara framgångsrik hollywoodskådespelerska. Med en längd på 165 centimeter är hon också världens kortaste supermodell.

devon 1

– Med filmer som 2 fast 2 furious och Sin city-filmerna på meritlistan är amerikanska Devon Aoki, 29, mest känd som skådespelerska. Men som om hollywoodstjärnestatus inte vore nog har hon också haft enorma framgångar som fotomodell. Trots en längd på 165 centimeter, vilket anses vara nästan en decimeter för kort för modellyrket, har hon gjort jobb för en rad stora modehus. Endast 14 år gamma skrev Devon kontrakt med Storm models och bosatte sig i London. Hon blev snabbt god vän med Kate Moss och tillsammans medverkade de bland annat in Primal screams musikvideo till låten Kowalski. 1998 ersatte hon Naomi Campbell som ansikte för Versace, vilket blev startskottet för en mycket framgångsrik modellkarriär. Devon har bland annat fotograferats för Chanel av självaste Karl Lagerfeld, varit ansikte för Moschino jeans och gjort jobb för stora modemagasin som Harper’s Bazaar och japanska Vogue. Sen 2003 varvar hon skådespeleri med modellyrket.

Lea Thomson

Transexuella Lea Thomson spås bli an av våra nya supermodeller. Hennes största uppdrag hittills är för modehuset Givenchys höstkampanj.

lea tomson

– Brasilianska Lea Thomson, 30, är ett nytt stjärnskott på supermodellhimlen som upptäcktes av modejätten Givenchys chefsdesigner Riccardo Tisci i slutet av 2010. Speciellt med Lea är att hon föddes till pojke och genomgick könsbyte för snart ett år sen. Lea säger själv att hon attraherades av båda könen under tonåren men att det var först i 20-årsåldern som hon började experimentera med sin sexualitet. Redan innan könsbytet började Lea att arbeta som kvinnlig modell och hon var fortfarande man när det stora genombrottet kom, i Givenchys höstkampanj. Lea rankas som den 42:a största kvinnliga modellen i världen och hon har bland annat varit med i Vogue Paris, Cover magazine och Love magazine, där hon poserar kyssandes Kate Moss. Hon har prytt tidningen Stars omslag två gånger och gästat The Oprah Winfrey show.

Den här artikeln publicerades i VeckoRevyn 2012.

Läs fler artiklar och mer om Size Hero – VeckoRevyns ständigt pågående kampanj mot sjuka skönhetsideal – här!