in

”Folk hyllade min undervikt”

hannadragare

VeckoRevyn har dragit igång kampanjen Size Hero, där vi säger nej till sjuka skönhetsideal. Frilansjournalisten och kända bloggaren Hanna Fridén har kämpat med både anorexi och bulimi. VR tog ett snack med Hanna om dagens kroppsideal.

Mer

Hanna, vad tycker du om dagens smala kroppsideal?

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att det är ett ideal nu som är skadligt för majoriteten av alla tjejer. Jag har egentligen inget problem med ett smalt ideal men det ska vara hälsosamt och det är det inte idag. Om man bara tittar på catwalken så är alla modeller väldigt, väldigt smala. De har ett BMI på 14-17 och det är livsfarligt.

När och hur började din ätstörning?

– Min ätstörning började i 12-årsåldern men då hade jag ingen tanke på att jag skulle svälta mig. Jag tränade väldigt mycket, speciellt friidrott och jag var dessutom bra på det. Så min ätstörning började egentligen med en kombination av överträning och minskad matlust. Jag var lite större innan puberteten och när jag sedan gick ner i vikt fick jag mycket positiv uppmärksamhet av omgivningen. Jag gick från övervikt till undervikt och alla hyllade det!

Vem bär ansvaret för det rådande idealet?

– Det är ett gemensamt ansvar och det går inte att peka på en sak. Allting hänger ihop – även med konsumenten. Vi vänjer oss vid ett allt smalare ideal och då blir det det som vi ser som attraktivt.

Vad tycker du om VR:s kampanj Size Hero och VR Models?

– Jag tycker det är ett superbra initiativ. Om man vill ha modeller som inte är supersmala är det nästan omöjligt att få det genom en modellagentur. Därför är det superbra att ni har tagit initiativet att lösa detta själva. Det ni gör är skitbra och jag hoppas att fler tidningar och även modellagenturer kommer att ta efter.

Du skulle ha medverkat i VR:s Blog Awards Turné och pratat om skönhetsideal men tyvärr kan du inte medverka, varför?

– Den krockar med ett idealprojekt som jag jobbar med just nu men jag hoppas att jag kan samarbeta med VeckoRevyn en annan gång för det ni gör är jättebra och jätteviktigt.