in

Silverfisken: Succébloggare blir killkrönikör i VR

4av8ticoit7c91mi
index.xml

Från bloggosfären rakt in i VeckoRevyns glammiga värld. Yes, från och med i dag har vi delad vårdnad om hitbloggaren Silverfisken. Hälften till bloggen, men mest till oss …

Mer

Mannen bakom en av Sveriges mest besökta retro-bloggar (tidigt uppkomna bloggar), Silverfisken, har skippat hemlighetsmakeriet kring vem han är och har dragit på sig krönikekostymen. Jonas, som han egentligen heter har nämligen fått en egen krönikespalt i VR. Vi kollar in vem han är …
Från superbloggare till superkrönikör! Wow! Men vi måste ta det här från början. Du bor i Australien. Hur hamnade du där?
– Oj, vilken svår fråga att svara enkelt på. Det var nog mest slumpen egentligen. Jag har jobbat med reklam ett tag och råkade känna en kille här nere. Jag bestämde mig en dag i januari för att vintern och jag inte var bästa kompisar längre så jag köpte en biljett och drog.
Vad gör du där?
– Bloggar, softar, fotograferar, badar. Och jobbar med reklam. Ibland.
Jobbigt hörru. När kommer du hem till Sverige igen då?
– Jag vet faktiskt inte. Kalles kaviar kan man köpa på Ikea. Resten kan jag överdosera när jag kommer hem på semester då och då.
Hur länge har du haft din blogg?
– Sedan juli 2005.
Du har varit på gång och lägga ner bloggandet bra många gånger. Why?
– Hmm, när man känner press från andra att blogga kan det bli jobbigt. Och press från sig själv att vara bra. Ibland är det svårt att känna sig rolig, spännande, snygg, bla, bla, bla. Speciellt när man har ont om tid. Jag har lovat mig själv att bara blogga så länge det är roligt och i omgångar har det inte varit lika roligt. Dock har jag alltid kommit fram till att det är andra saker som gjort att jag tycker livet är mindre roligt just då, inte bloggandet.
Vad tycker dina jobb-bossar om att du bloggar så hejvilt? Ingår verkligen det i dina arbetsuppgifter?
– Om de bara visste. Nej, mitt jobb är ganska fritt. Jag jobbar med att komma på idéer för reklamfilm och den mesta tiden sitter man och fundilerar ändå. Min hjärna är fylld med så mycket trams så de är säkert glada att en del av det hamnar på bloggen istället för i deras reklamfilmer.
Du har typ hur många läsare som helst på din blogg. Prestationsångest?
– Nej, eftersom jag bor i Australien så märker jag inte riktigt av uppståndelsen så mycket. Om det nu verkligen finns någon uppståndelse. Bloggen är någon sorts låtsasvärld som bara finns i min dator. Och den är jag inte rädd för. Det hade nog varit värre om jag verkligen träffade dem som läser min blogg. Huva!
Jag har hört att du skriver en bok också … Vad handlar den om?
– Den handlar om livet. Och döden. Japp, precis så pretto.
Hur hinner du med?
– Ju mer jag har att göra, desto lättare är det. De som skyller på att de inte hinner med utnyttjar bara tiden fel. Präktigt svar kanske, men så funkar det för mig.
Okej, du skriver en bok, mästerbloggar och är nu krönikör. Finns det någonting du är riktigt dålig på?
– Jag försökte göra maränger förra veckan. De såg ut som något man hostat upp och kletat ut på en plåt.
Och tvärtom … Vad är du snuskigt bra på (förutom att få mastodont-sjukt många
läsare på din blogg)?

– Jag vågar tro på mig själv. Jag vet att jag kanske inte är bäst på allt, men om inte jag tror på mig själv kommer ingen annan att göra det. Så det är jag bra på.
Hur kom det sig att du började som krönikör på VR?
– Jag tänkte: klart jag ska skriva krönikor i VR, det är väl bara att slänga iväg ett mail till Ebba och fråga. Så det gjorde jag. Och ni sa ja.
Ska du bli den manliga motsvarigheten till ”Sex and the city”- Carrie nu? Vad kommer du att skriva om?
– Ungefär precis allting som jag funderar på. Inget är för stort eller för litet att skriva om.
Vad älskar du att göra när datorn är avstängd och bloggkvoten är uppnådd?
– Avstängd? Nu förstår jag inte? Äh, det är väl som för alla andra. Träffa vänner, gå ut på krogen, surfa i Stilla havet. Precis som hemma i Sverige alltså.
Gah, det där med sufingen hörde jag inte. Lalala, bingo. Så får väl bloggexperten
himself lista de fem bästa bloggarna…

– Nej, det går inte. På riktigt. Jag kan inte. Finns för många bra. ■

Silverfisken

Namn: Jonas Peterson

Ålder: 33

Bor: Melbourne

Sysselsättning: Copywriter

Läs Silverfisken krönikor här!