in

Scrapbook – smartaste sättet att behålla minnen!

4av8ticoihe9yjqs
index.xml

Har du foton som bara ligger och skräpar hemma? Är du sugen på en ny, kreativ hobby? Då kanske scrapbooks är något för dig. VeckoRevyn guidar dig i pysslandets värld…

Mer

Att göra en scrapbook, eller att scrappa som det även kallas, kommer ursrungligen från USA. En scrapbook är en blandning mellan en minnesbok och ett fotoalbum som du själv gör från grunden. I USA är hobbyn landets femte största och här i Sverige växer intresset för var dag som går. En som märker av expansionen är Helene Larsson, som tillsammans med Åsa Bergstrand, driver bloggen swescrapbook.blogg.se som handlar just om scrapbooks.
– Intresset blir bara större och större. Scrapping är vanligast bland kvinnor mellan 30 och 40 år. Ofta ska de gifta sig eller får sitt första barn när de börjar. De vill kunna föreviga sina stora upplevelser på ett fint sätt. Men vi ser även att intresset växer hos tjejer i 20-30-årsåldern. Intresset har fullkomligt exploderat under det sista året.

Malin Arnell som äger Papprika, ett scrapbooks-företag som bland annat säljer utrustning för scrapping och har en inspirations-hemsida, har också märkt av populariteten.
– Det kommer mycket folk hit till Papprika. Vi märker också att det mediala intresset växer, vilket göra att fler och fler upptäcker scrapping. Vi ser ett stort intresse på nätet, både på vår egen sida och på andra. På nätet har du chans att visa andra dina alster, få konstruktiv kritik och dela med dig av idéer och inspiration.

På Papprikas hemsida och i deras lokal i Gubbängen utanför Stockholm kan du inte bara få inspiration och köpa saker du kan tänkas behöva till dina scrapbooks. Papprika håller även kurser i scrapping.

Behöver jag gå en kurs innan jag börjar?
– Jag skulle rekommendera det, även om det inte är nödvändigt, säger Malin. Men det kan vara ett bra sätt att få grundkunskaper kring verktygen och få kläm på vad det handlar om. Som elev på kursen får du oftast mycket inspiration och får testa på att scrappa.

4av8ticoihe9yjqt

Kom-i-gång-lista

 • Leta fram ett eller flera foton som du vill utgå ifrån.
 • Investera i en skärmaskin, den ger dina sidor och foton garanterat raka kanter. En skärmaskin kan du bland annat köpa på Panduro för 296 kr.
 • Hitta ett tema för ditt uppslag. Leta reda på dekorationer som kan tänkas passa. Malin på Papprika tipsar om att leta i skåp och lådor – Tyger, paljetter, ljusmanchetter, band och smycken kan bli jättefina dekorationer.

 • Investera i fina, hårda papper – mönstrade eller enfärgade – som fungera som grundsida.
 • Dubbelhäftande fotoklisterpapper kan vara användbart.
 • Med fina pennor skriver du vackrare.
 • Om du använder dig av syrafritt material håller din scrapbook i generationer.

Scrapbook-länkar

Scrapbook-tips

 • Födelsedagar, alltid värt att fira. Berätta hur festen var, vilka som kom, vilka presenter du fick, vad du önskade dig, vad du hade på dig. Klistra in foton på tårtan, gästerna, presentbordet.
 • Examen, vem vill glömma sin student? Med en scrapbook lever minnet kvar länge.
 • Bröllop, klistra in en bit av brudbuketten, inbjudningskorten, bröllopsfoton, bordsplacering, foton på dem som höll tal, minnesvärda ord, bruden och brudgummens förväntningar och så vidare.
 • Ett barns första år, gör en egen version av ”Mitt första år”-böckerna.
 • Gratulationskort, att få ett personligt gratulationskort är guld värt.
 • Tidsdokument, berätta hur du är just nu. Vilka är dina favoritkläder? Vilken bok läser du helst? Favoritserien? Bränn ner en cd med favoritmusiken och stoppa den i ett kuvert som du klistrar in i scrappbooken. Fyll på med favorituttryck, mat du gillar och vilka du umgås med. Jättekul att ta fram om några år.