in

Samtyckeslagen ger effekt: nya domar och längre straff

samtyckrslag effekter

Ekot har gått igenom 20 fällande domar och slagit fast att samtyckeslagen har börjat ge effekt. Mer

Den första juli i år trädde en ny sexualbrottslagstiftning i kraft, den så kallade samtyckeslagen. VeckoRevyn har tidigare rapporterat om att en man nyligen dömdes enligt den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt”. Nu visar en kartläggning som Ekot har gjort att det finns fler sådana exempel, och att samtyckeslagen även lett till strängare straff.

– Vi har fått en helt ny spelplan nu. För de situationer som vi nu bedömer, de kunde på sin höjd bedömas som ett sexuellt ofredande. Men de här situationerna bedöms nu som våldtäkter, säger Christina Voigt som är kammaråklagare i Stockholm till Ekot.

Hon har varit åklagare i ett fall där en person dömdes för våldtäkt, som ett resultat av den nya lagstiftningen.

Det var på en efterfest som mannen klädde av en sovande kvinna som då vaknade till, för att därefter penetrera henne. Kvinnan hann inte reagera under det korta händelseförloppet.

– Hon hann inte riktigt sätta stopp för det hon trodde inte att det skulle hända, men så plötsligt hände det, det var ett snabbt förlopp. Men det var tillräckligt mycket som hände för att han skulle få två års fängelse. Hade man gått efter den gamla lagstiftningen så hade han på sin höjd blivit dömd för ett sexuellt ofredande och kanske fått någon månads fängelse eller böter, säger Voigt till Ekot.

Längre straff döms ut för våldtäkt

Ekot har totalt granskat 20 domar som bygger på brott som begåtts efter det att samtyckeslagen började gälla. Av dem är fyra domar ett direkt resultat av den nya lagen, medan de andra domarna faller inom ramen för den sexuallagstiftning Sverige hade innan samtyckeslagen. Men även dessa har påverkats av den nya lagen. I de fall där hot och våld har förekommit så har straffen blivit längre, vilket Ekot menar är på grund av samtyckeslagen.

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr. 

Nytt nummer VeckoRevyn