in

8 saker som händer i världen – som inte har med corona att göra

Nyheter som inte handlar om coronaviruset
Bild: Priscilla Du Preez / Unsplash

Just nu pågår en pandemi och en stor del av det vi läser och ser på TV handlar om coronaviruset. Men samtidigt händer det saker runt om i världen som inte har med viruset att göra – vi listar 8 av dem. Mer

1. Den andra personen någonsin har blivit botad från HIV

En 40-årig man i London, som blev diagnostiserad med HIV år 2003, har nu blivit botad från sjukdomen. Detta efter att mannen genomgått en stamcellsbehandling på grund av en cancersjukdom. Stamcellsdonatorn överförde nämligen en ovanlig gen som ger skydd mot HIV. I 30 månader har mannen varit fri från HIV och är därmed den andra personen som blivit botad från HIV någonsin. Med en liknande behandling botades en man i Berlin år 2011, enligt BBC.

2. Snart passerar en stor asteroid jorden

En asteroid kommer att passera jorden den 29 april (och man kommer kunna se den med ett teleskop!). Men oroa dig inte, den kommer inte träffa jorden. För med ”nära” menas ungefär sex miljoner kilometer från jorden. Asteroiden är ungefär lika bred som ön Manhattan i New York och har fått namnet (52768) 1998 OR2. Nästa gång samma asteroid kommer flyga nära jorden är inte förens i april 2079 och då kommer den att vara omkring 1,8 miljoner kilometer från jorden, enligt EarthSky.

3. Blåvalen har återvänt till södra Atlanten

Blåvalen har återvänt
Bild: janeb13/Pixabay

På 1900-talet slaktades valar på ön South Georgia i södra Atlanten och bara några hundra återstod efter slakten. Under de senaste åren har blåvalar endast synts till ett fåtal gånger i området. Men efter att ett förbud på valjakt upprättades för tio år sedan verkar valarna nu vara på väg tillbaka! Enligt BBC har forskare nämligen hittat 55 blåvalar runt ön.

4. Harvey Weinstein har dömts till 23 års fängelse

Den före detta filmproducenten Harvey Weinstein dömdes i New York den 11 mars till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt. Anklagelserna mot honom började redan hösten 2017, enligt The New York Times, och skådespelare som Gwyneth Paltrow, Ashley Judd och Rose McGowan har anmält honom för övergrepp och trakasserier. Efter det började vittnesmål om sexuella övergrepp spridas i sociala medier under #MeToo.

5. Kraniet till världens minsta dinosaurie har hittats

En ny dinosaurieart har hittats i en 99 miljoner år gammal bärnsten i Myanmar. Fossilen som hittats i bärnstenen är ett kranium till en fågelliknande dinosaurie som verkar vara mindre än världens minsta levande fågel, bikolibrin. Arten har fått namnet Oculudentavis khaungraae och ska vara en av de mest forntida fåglar det någonsin rapporterats om, enligt USA Today.

6. Ny lag kan göra Putin till president i 16 år till

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit på en lag som kan göra att han fortsätter vara president i Ryssland fram till år 2036. Lagen måste först godkännas av nationen i en omröstning innan den kan sättas i verk. I nuläget kan Putin inte kandidera för att bli president år 2024 då hans tid vid makten går ut då. Men med den nya lagen kommer hans tid kunna nollställas och han kan därmed kandidera på nytt. Sedan år 2000 har Putin varit president i landet, enligt TIME.

7. Fyra män har avrättats efter brutal gruppvåldtäkt i Indien

År 2012 blev en 23-årig kvinna gruppvåldtagen och misshandlad på en buss i Delhi så allvarligt att hon dog av skadorna. Fallet skapade gigantiska protester i Indien. De fyra män som våldtog kvinnan har nu dömts som skyldiga och avrättades den 20 mars i år, enligt BBC.

8. En nyfödd tapir kan rädda Brasiliens skogar

En vild tapir har fötts i Brasiliens Atlantskog för första gången på över hundra år. Enligt forskare föddes tapiren troligtvis i januari och chansen finns att en till kan vara på väg, då det verkar som att en vuxen hona är dräktig. Tapiren kallas ofta för ”skogens trädgårdsmästare” då den har den viktiga rollen att sprida ut frön i skogen. Födseln av tapiren är en milstolpe enligt forskare då tapiren kan bidra till att rädda det hotade ekosystemet i Brasilien, enligt The Guardian.