in

Så skriver du ett personligt brev

personligtprev
Nyckeln till ett lyckat personligt brev är att vara just det - personlig. Men tänk också på att hålla en seriös och formell ton.

Varje ansökan måste bli unik, det går inte att använda samma brev till alla arbetsgivare. Det kommer rekryteraren att märka.

Mer

Förstå vad ett personligt brev är

Ett personligt brev ska vara som en förlängning till ditt CV och det är en konst att skriva intressant och säljande om dig själv, men det är precis vad du ska göra nu. Det behöver egentligen inte vara så svårt. Här har du verkligen chansen att beskriva varför du är rätt person för tjänsten, vilka dina styrkor är, vad du gjort bra tidigare och vart du ser dig själv vara på väg.

Inledningen visar vägen

Ett hej är en bra början, mycket bättre än ”kära rekryterare” som lätt kan kännas gammalt och klyschigt. Visa efter hälsningsfrasen att du är intresserad och motivera vad som fick dig att söka tjänsten och varför du vill ha jobbet. En arbetsgivare vill känna att du verkligen vill arbeta för just dem – så adressera ditt brev till rätt person. Vet du inte vem som kommer att ta emot och läsa ditt brev? Plocka upp telefonluren och fråga.

Var affärsmässig

Håll en balanserad nivå mellan att vara affärsmässig och personlig. Tänk på att du ska sälja in dig och dina kvaliteter på bästa sätt. Var positiv, trevlig och berätta vad du kan bidra med. Kom gärna med exempel på konkreta situationer när du verkligen gjort en insats. Du kan också skriva vad du siktar på att göra om fem år. Skippa facebook-attityden och använd inte ord som snygging eller haha (och mängder av !!!) utan håll det enkelt och formellt.

Mejl-vett

Var noggrann och strukturerad när du söker jobb via mejl. Klistra in ditt personliga brev direkt in i mejlet om du vill, men lägg det också som en bifogad fil tillsammans med CV:t eftersom det personliga brevet är en del av ditt CV.

Hobbys

Att nämna hobbys som matlagning eller skogspromenader, som många gör, tillför inget unikt som gör att du står ut i mängden. Vill du ändå ta upp dina hobbys så är det bra att fundera på hur du kan lyfta fram dem på ett relevant och intresseväckande sätt.

Korrekturläs en extra gång

Det är viktigt att din ansökan inte innehåller några slarv- eller stavfel – hört talas om stavningskontroll? Stavfel drar ner intrycket rejält och gör att du ger intryck av att vara lat. Låt en kompis, syskon eller förälder läsa igenom ditt personliga brev. De kan komma med värdefull input och även hjälpa dig med att framhäva dina bästa sidor.

Tänk på längden

Ansökan bör max vara en sida lång. Kort, innehållsrikt och välskrivet!