in

Så skriver du ett perfekt CV

cvperfektbild
VeckoRevyn guidar dig till drömjobbet.

VeckoRevyn hjälper dig att skriva ett vinnande CV som kan ge dig drömjobbet…

Mer

Personliga detaljer

Börja med ditt namn, din adress, ditt mobilnummer och din mejladress. Var noggrann när du skriver in telefonnummer och mejladress, det händer faktiskt rätt ofta att folk råkar skriva fel. Om du inte har en professionell mejladress innehållandes både ditt för- och efternamn idag – skaffa en nu! Använd helst inte en mejladress som kan uppfattas som oseriös, till exempel [email protected].

Tidigare jobb

Lista dina tidigare yrkeslivserfarenheter före dina utbildningar, börja med det senaste och skriv ”baklänges”. Har du aldrig haft ett riktigt jobb tidigare – skriv ner andra saker som kan vara intressanta för en ny arbetsgivare. Kanske har du suttit barnvakt, jobbat extra i butik eller driver en vinstgivande blogg? Skryt lagom och framhäv dig på ett positivt sätt, så att arbetsgivaren får en bra bild av hur du är som person.

Utbildningar

Skriv ner din, eller dina, utbildningar, börja med det du pluggade senast även här. Glöm inte att ta med andra uppdrag som du tror kan vara av intresse för en arbetsgivare! Kanske sitter du i styrelsen i din bostadsrättsförening, jobbar ideellt eller är eventansvarig på fritiden? Det är viktigt att sticka ut på ett positivt sätt och visa att du är driven och engagerad.

Kompetens

Det är super att lista din kompetens i ditt CV, till exempel specifika språk- eller datorkunskaper. Speciellt om du inte har så mycket tidigare erfarenhet av att arbeta. Var ärlig mot dig själv och din framtida arbetsgivare om vad du kan, det tjänar ni båda på.

Referenser

Istället för att skriva namn och kontaktuppgifter till dina referenser, skriv istället att ”referenser lämnas gärna på begäran”, så får arbetsgivaren återkomma till dig vid behov. Risken finns annars att dina referenser blir nerringda av olika arbetsgivare och att er kontakt försämras. Vårda dina relationer till referenserna och informera i tid att du söker nytt jobb, så att de är beredda. Ange inte en person som referens som inte sagt okej till att vara din referens. Det kan bli väldigt pinsamt och fel.

Personlig bild eller inte?

Det är alltid positivt med en bild. Bilden får gärna vara personlig men måste vara professionell. Inga bilder från stranden eller hängmattan på semestern alltså.

Design

Här varierar det vad olika rekryterare vill se. Vissa uppskattar en stilren touch medan andra uppskattar färg – med måtta. Det får gärna hända något i designen, som gör det enklare att särskilja din ansökan från en annan. Vill du att ditt CV ska sticka ut kan du leka med en färg på rubrikerna eller kanske använda en ram.

Har du blivit kallad till intervju? VR ger dig fem grymma tips på hur du nailar intervjun!