in

Så mycket tjänar Marie Kondo på sitt städimperium

marie kondo tjanar pengar
Netflix

Marie Kondo-febern tar världen med storm, och det ger minst sagt klirr i kassan. Men vad tjänar Marie Kondo på sitt städimperium, egentligen? Mer

I veckan tömde vi på VeckoRevyn hela våra garderober i sängen, frågade oss vilka plagg som skänker oss glädje och vilka plagg som det var dags att skiljas ifrån (självklart först efter att vi tackat dem för allt), för att slutligen vika ihop kläderna så de står snyggt och prydligt i garderoben. Vi har, precis som en stor del av världen, Marie Kondo att tacka för våra nya, prydliga hem.

Många upptäckte Marie Kondo först nu i januari, när Netflix släppte serien Konsten att städa – med Marie Kondo, men faktum är att hon och hennes städtekniker varit stora på internet sedan 2014. Framgångsreceptet? Enkelhet. Du behåller det som skänker dig glädje och slänger det som inte gör det.

Den stora frågan som vi, med hjälp av Refinery29, ställer oss är naturligtvis: skänker Marie Kondos bankkonto henne glädje? (eller mer exakt: hur mycket pengar har hon tjänat på sitt städimperium?).

giphy

Böcker och konsultverksamhet = mångmiljonär

Innan hon fick sin egen show på Netflix skrev Marie Kondo böcker. The Life-Changing Magic of Tidying Up, Spark Joy och The Life-Changing Manga of Tidying Up har sålt i sammanlagt 11 miljoner exemplar till fler än 40 länder. Som om inte det vore nog har hon numera konsulter som jobbar med hennes metod, och som man kan boka för få hjälp med att strukturera och städa upp sitt hem. För att bli konsult åt Kondo måste man först gå en kurs för ca 20.000 kr och sedan betala en årlig medlemsavgift på 5.000 kr.

Tv-serie, böcker, konsulter. Men Kondo nöjer sig inte med det, hon säljer dessutom förvaringslösningar, lådor och boxar. Summa summarum är hon idag god för ca 85 miljoner kronor. Med en förväntad säsong 2 av hennes serie på gång och en allt växande popularitet räknar vi med att den summan med tiden kommer växa och skänka henne ännu mera glädje.