in

Så kammar du hem drömjobbet (och får högre lön!)

arbetsintervju tips

Att söka jobb och gå på arbetsintervjuer kan kännas hopplöst och som ett evighetsprojekt. Här hittar du 4 steg att följa för att få ditt drömjobb och dessutom högre lön! Mer

Att ständigt få höra orden (efter vad du trodde var en lyckad intervju): “Tack för ditt intresse, men vi har gått vidare med…” gör att glöden efter att söka nya jobb försvinner sakta men säkert. Men det finns några saker man kan göra för att öka sina chanser till att knipa drömjobbet — och till och med få högre lön på köpet!

Innan intervjun

Redan i ansökan handlar det om personlig kontakt. Att copy pastea in samma meningsuppbyggnad och ha identiska CVn till alla arbetsgivare är ingen bra ide! Lär dig något om arbetsplatsen gärna innan du söker dit. Kanske har du någon koppling till en person på arbetsplatsen som du kan hänvisa till och berätta om dina färdigheter för just det jobbet. Och se till att stava namnen rätt, det är det första som avslöjar din seriositet för tjänsten.

Sprid positiv energi

Man ska aldrig vara någon annan under en intervju, men att kräma på sin charm och vara sitt trevligaste jag, det kommer aldrig vara något negativt. Människor gillar i regel att känna sig sedda, bekräftade, glada och trygga. Att vara trevlig och glad och ge en och annan komplimang är ett enkelt sätt att sprida positiv energi — som får dem runtom dig att må bra. Alltså associeras du med något positivt och jobbet kan bli ditt!

Skicka ett tack-mejl/sms

I en rapport som rekryteringstjänsten CIMS gått ut med visade det sig att ett tack- sms eller mejl efter intervjun ökar chansen till att få jobbet. Det kan kännas läskigt och påträngande men visar bara hur stort ditt intresse för tjänsten verkligen är — och att du inte ger upp förrän det är ditt. Du lämnar också din förhoppningsvis nya arbetsgivaren med ett sista intryck av dig innan hen träffar de andra ansökande. Enligt undersökningen följde dock bara 26 procent av de 400 medverkande i rekryteringstjänsten upp med ett sms eller mejl efter sin intervju samtidigt som de 400 arbetsgivarna som deltog i undersökning sa att de hellre anställde någon som meddelade dem efteråt!

— Nämn något du lärde dig om företaget eller din arbetsroll under intervjun eller dra någon parallell mellan upplevelsen av intervjun och rollen du sökte, säger Diane Gottsman, författare till boken Modern Etiquette for a Better Life.

Kräv högre lön

Arbetsgivarna i undersökningen sa också att de hellre anställde någon som tog för sig och gjorde anspråk på högre lön framför någon som gick med på lägre än man kommit överens om. Att våga kräva högre lön pays off helt enkelt (ordagrant!). Detta visar arbetsgivaren hur stark känsla man har för att fixa jobbet och att våga göra anspråk på en hög lön är att säga att man är bäst för jobbet. Att tänka att man bara ska vara tacksam för att få jobbet och acceptera vilken lön som helst, för att verka flexibel och tillmötesgående, gynnar dig alltså inte som man kan tro. Det kommer snarare få dig att se ut som en person som lätt körs över, går att utnyttja och som inte är helt säker på vad sitt jobb är värt.