in

Så bidrar din Temu-shopping till mänskligt lidande

temu
CCTV från en fabrik i Xinjiang

Under parollen ”Shoppa som en miljardär” säljer plattformen Temu billiga prylar och kläder till människor över hela världen. Men vad kostar ditt Temu-fynd i mänskligt lidande, egentligen? Mer

Artikeln uppdaterades den 19 april klockan 08.47.

Shopping-appen Temu är den mest nedladdade i Sverige. Framgångsreceptet lyder: billiga produkter, gratis frakt direkt från kinesiska fabriker, en layout som uppmanar till snabb shopping och miljarder som plöjts ner i annonser på bland annat Facebook. Temu har gått om fastfashion-jätten Shein i populäritet och växer i rasande takt. Men hur kan det vara så billigt? Och vad ger du som konsument upp i form av integritet och moral när du klickar hem varor från Temu?

Här är 6 saker alla som använder Temu borde veta:

1. Bomull från slavfabriker

Sedan flera år tillbaka håller Kina en miljon uigurer (den muslimska minoritetsbefolkningen i Kina) instängda i stora ”omskolningsläger” (slavfabriker) i provinsen Xinjiang. Enligt Human Rights Watch utsätts de instängda personerna för tortyr, sexuella övergrepp och en rad andra brott. I provinsen där uigurerna hålls instängda finns en femtedel av världens bomull, och människorättsorganisationer har varnat för att bomull från Xianjiang mycket väl kan ha plockats under slavlika förhållanden. Enligt en kartläggning finns det flera produkter på shoppingappen Temu som består av bomull som kommer från Xinjiang.

2. 12 timmar om dagen 6 dagar i veckan

Temu ägs av PDD Holdings, ett bolag som inte direkt gjort sig kända för sina fina arbetsvillkor. Förutom att regelbundet stänga ner gruppchattar mellan anställda i sina fabriker och uppmana dem att inte interagera med varandra, så är arbetsdagarna långa. Flera anställda uppger att de arbetar 12 timmar om dagen 6 dagar i veckan.

3. Låga löner och hårda straff vid försening

Är en arbetare en minut sen till jobbet dras en timmes lön av från den redan minimala utbetalningen. Låga löner är inte bara ett problem som PDD Holdings fabriker har. I takt med att Temu uppmanar sina säljare på appen att ständigt pressa priserna har människorättsorganisationer och experter larmat om att det kommer sätta ännu mer press på de anställda och gå ut över deras villkor.

4. Barnarbete istället för skolgång

I en utredning som USAs kongress har gjort framgår det att risken för att produkter som säljs på Temu är tillverkade av barn är ”extremt hög”.

5. En klimatkatastrof på alla sätt

Temu skickar en miljon paket om dagen, vilket gör transportavtrycket enormt. Lägg därtill framställningen av produkterna, risken för att otillåtna ämnen sprids och att driva enorma fabriker så har du en stor miljöbov.

6. Samlar in telefonnummer, bilder och annan data om användare

Ett USA-baserad researchföretag har kallat Temu för den ”farligaste appen” som finns i breda kretsar. Detta eftersom den utan tillåtelse samlar in data om användare, och den datan riskerar att hamna i fel händer (den kinesiska staten) eller säljas till tredje part. Enligt en rapport hämtar appen in information som till exempel adresser, sociala medier-profiler, telefonummer och till och med bilder från sina användare.

Temu bemöter kritiken

I ett mejl till VeckoRevyn dementerar Temu, via deras PR-byrå, några av de påstående som lyfts i den här artikeln. De menar att anklagelser om att Temus konkurrenskraftiga prissättning skulle uppnås genom att exploatera arbetare inte har någon som helst grund. 

“Temu är dedikerad till att se till att arbetsförhållandena är etiska. Vår uppförandekod för leverantörer förbjuder alla former av tvångs-, barn- eller straffarbete. Den kräver också att alla lokala lagar om arbetsvillkor följs, inklusive de som är relaterade till löner, arbetstider, frivillig anställning, föreningsfrihet och rätten till kollektiva förhandlingar. Vi kräver strikt efterlevnad av alla regulatoriska standarder och förbehåller oss rätten att sluta samarbeta med alla företag som bryter mot vår uppförandekod eller lagen.”

De menar också att Temu endast skickar en produkt när en konsument gör en beställning, vilket skiljer sig från den traditionella detaljhandelsmodellen, där produktion och frakt sker utan att man vet att produkten går att sälja. På det här sättet minskar riskerna för överproduktion och överskottslager.