in

Efter anklagelser om sexuella övergrepp – nu sprids gamla klipp på Russell Brand

russel brand
Bildkälla: Russell Brand på X

Fyra kvinnor anklagar Russell Brand för sexuella övergrepp – och ett av offren var bara 16 år vid tillfället. Samtidigt sprids nu klipp och gamla intervjuer med skådespelaren på sociala medier, där en Tiktok-användare skriver att ”Russell Brand told us who he was all along”. Mer

Fyra kvinnor anklagar Russell Brand för sexuella övergrepp

I en stor granskning i The Times och dokumentär hos Channel 4 träder fyra kvinnor fram och anklagar Russell Brand för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum mellan 2006 och 2013. De anklagar honom även för fysiskt våld, psykiskt våld, sexuella trakasserier och mobbning. I granskningen framkommer det att en av kvinnorna behandlades på en mottagning för sexualbrottsoffer samma dag som våldtäkten skedde. The Times har även tagit del av en sms-konversation där kvinnan säger åt Russell Brand att respektera ett nej, varpå han ska ha bett om ursäkt.

En av kvinnorna var bara 16 år

En av de fyra kvinnorna vittnar om att hon bara var 16 år när hon tvingades utföra oralsex på Russell Brand, som då var 31 år gammal. En annan menar att hon blivit våldtagen mot en vägg i skådespelarens hem i Los Angeles. Kvinnorna, som inte känner varandra, menar att de nu valt att yttra sig eftersom Russell Brand har fått allt större inflytande.

Gamla klipp på Russell Brand sprids på sociala medier

I efterskalvet av granskningen har användare på sociala medier grävt fram gamla klipp på skådespelaren. I Tiktok-klippet nedan går att läsa att ”Russell Brand told us who he was all along”.

@katiejgln

TW: SA. The clip comes from Channel 4’s latest documentary called Russell Brand: In Plain Sight, done as part of a join investigation with The Sunday Times and The Times. #russelbrand #dispatches #patriarchy #misogyny #feminism

♬ original sound – Katie Jgln

Här är en film med flera olika klipp från gamla intervjuer:

Och här är ett annat.

Och ett till.

Han nekar till anklagelserna

Redan på fredagen, innan granskningen kom ut, publicerade Russell Brand en video där han hävdar att det finns en ”dold agenda bakom attacken”. Skådespelaren berättar att han under den här perioden var ”väldigt promiskuös”, men att det alltid funnits samtycke i hans relationer.

Får stöd av Elon Musk och Andrew Tate på Twitter

Russell Brand, som på sin Youtube-kanal ofta kritiserar medierna (som han menar är korrupta), säger nu att han blivit utsatt för en ”koordinerad attack av mainstream-media”. Andrew Tate, influencern som i somras åtalades för människohandel och våldtäkt, håller med honom och kommenterar ”Matrix attack” under inlägget på X. Även X-ägaren, Tesla-grundaren och mångmiljardären Elon Musk har uttryckt sitt stöd för Russell Brand. Detta redan på fredagen, innan granskningen publicerades, då han kommenterade ”Så klart. De gillar inte konkurrens” under skådespelarens inlägg, skriver Insider.

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp?

  • Ring 112 vid en akutsituation.
  • Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till den som utsatts för brott. Deras telefonnummer är 116 006.
  • Föreningen Alla Kvinnors Hus samtalsmottagning hjälper dig som är utsatt för våld i nära relation och sexuellt våld. Om du bor i Stockholm kan du få hjälp på plats, annars kan du få hjälp digitalt.
  • Föreningen storasyster ger stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.
  • Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt, och kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst och kvinnojour. Det är gratis att ringa på telefonnummer 020 – 50 50 50 och samtalet syns inte på telefonräkningen. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour.
  • RFSL Stödmottagning är en brottsofferjour för hbtq-personer som erbjuder samtalsstöd via telefonnummer 020 – 34 13 16.