in

Russell Brand anklagas för nya sexuella övergrepp

russel brand
Bildkälla: Russell Brand på X

I september anklagade fyra kvinnor Russell Brand för sexuella övergrepp – och ett av offren var bara 16 år vid tillfället. Nu anklagas skådespelaren för nya sexuella övergrepp. Mer

Efter granskningen i september – nu anklagas Russell Brand för nya sexuella övergrepp

En kvinnlig statist har lämnat in ett vittnesmål om att skådespelaren Russell Brand har förgripit sig på henne sexuellt, rapporterar BBC. Det ska ha ägt rum i New York i juli 2010, under inspelningen av filmen Arthur. Enligt kvinnan har han kommit till inspelningen berusad och hållit i en vodkaflaska. Han ska ha blottat sig för henne, produktionen och andra skådespelare. Hon vittnar om att han senare samma dag ska ha följt efter henne in på en toalett och att en i produktionsteamet ”vaktade dörren från utsidan” under tiden Russell Brand förgrep sig på henne.

Tidigare anklagelser

I en stor granskning i The Times och dokumentär hos Channel 4, som släpptes i september, trädde fyra kvinnor fram och anklagade Russell Brand för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum mellan 2006 och 2013. De menar att han utsatt dem för fysiskt våld, psykiskt våld, sexuella trakasserier och mobbning. I granskningen framkommer det att en av kvinnorna behandlades på en mottagning för sexualbrottsoffer samma dag som våldtäkten skedde. The Times har även tagit del av en sms-konversation där kvinnan säger åt Russell Brand att respektera ett nej, varpå han ska ha bett om ursäkt.

En av kvinnorna var bara 16 år

En av de fyra kvinnorna i dokumentären vittnade om att hon bara var 16 år när hon tvingades utföra oralsex på Russell Brand, som då var 31 år gammal. En annan berättade att hon blivit våldtagen mot en vägg i skådespelarens hem i Los Angeles. Kvinnorna, som inte känner varandra, berättade att de ville medverka i dokumentären eftersom Russell Brand nu har fått allt större inflytande.

Gamla klipp på Russell Brand sprids på sociala medier

I efterskalvet av granskningen har användare på sociala medier grävt fram gamla klipp på skådespelaren. I Tiktok-klippet nedan går att läsa att ”Russell Brand told us who he was all along”.

@katiejgln

TW: SA. The clip comes from Channel 4’s latest documentary called Russell Brand: In Plain Sight, done as part of a join investigation with The Sunday Times and The Times. #russelbrand #dispatches #patriarchy #misogyny #feminism

♬ original sound – Katie Jgln

Här är en film med flera olika klipp från gamla intervjuer:

Och här är ett annat.

Och ett till.

Han nekar till anklagelserna

Någon dag innan granskningen kom ut i september publicerade Russell Brand en video där han hävdade att det finns en ”dold agenda bakom attacken”. Skådespelaren berättade att han under den här perioden var ”väldigt promiskuös”, men att det alltid funnits samtycke i hans relationer. Russell Brand har ännu inte kommenterat de senaste anklagelserna.

Får stöd av Elon Musk och Andrew Tate på Twitter

Russell Brand, som på sin Youtube-kanal ofta kritiserar medierna (som han menar är korrupta), menade att han blivit utsatt för en ”koordinerad attack av mainstream-media” i samband med granskningen. Andrew Tate, influencern som i somras åtalades för människohandel och våldtäkt, höll då med honom och kommenterade ”Matrix attack” under inlägget på X. Även X-ägaren, Tesla-grundaren och mångmiljardären Elon Musk har uttryckt sitt stöd för Russell Brand. Detta redan på fredagen, innan granskningen publicerades, då han kommenterade ”Så klart. De gillar inte konkurrens” under skådespelarens inlägg, skriver Insider.

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp?

  • Ring 112 vid en akutsituation.
  • Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.
  • Brottsofferjouren erbjuder stöd till den som utsatts för brott. Deras telefonnummer är 116 006.
  • Föreningen Alla Kvinnors Hus samtalsmottagning hjälper dig som är utsatt för våld i nära relation och sexuellt våld. Om du bor i Stockholm kan du få hjälp på plats, annars kan du få hjälp digitalt.
  • Föreningen storasyster ger stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp.
  • Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt, och kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst och kvinnojour. Det är gratis att ringa på telefonnummer 020 – 50 50 50 och samtalet syns inte på telefonräkningen. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour.
  • RFSL Stödmottagning är en brottsofferjour för hbtq-personer som erbjuder samtalsstöd via telefonnummer 020 – 34 13 16.

Artikel: Frida Olheden och Sara Åstrand