in

Yenie Lundbeck: ”Jag har överlevt i 30 år”

blm
Bild: Maria Oswalt / Unsplash

KRÖNIKA. Yenie Lundbeck skriver om sina erfarenheter av rasismen i Sverige, och om hur hon påverkats av mordet på George Floyd. Mer

För er fortsätter dagen som att knappt någonting har hänt. För er är det som grus i skon som man häller ut för att sedan fortsätta springa vidare i livet. För mig stannar livet upp. Med stickande bröst och tårfyllda ögon. Som en återkommande spark i magen.

George Floyd blev bragd om livet. Mördad på ljusa dagen, och hans förövare blinkade inte ens. Hans liv togs samtidigt som han bad om att få leva. Jag har levt i trettio år. Jag har överlevt i trettio år.

Jag är en av dem som man kallade n-jävel. Jag var den som borde åka hem. Jag var den fula. Jag var den äckliga svartskallen. Jag var den som kollade ner i backen och hoppades på att inte bli sedd. Jag var den som man kallade saker som ingen någonsin vill bli kallad.

Men jag har överlevt. Ingen har tagit mitt liv ifrån mig. Trots att jag länge levde med en konstant strävan efter att någonstans passa in. Fast allt jag egentligen borde ha gjort redan då var att omfamna det som fick mig att stå ut.

Trettio år har det tagit mig att vara stolt över mig själv. Över mitt hår, och över att vara svart kvinna. Jag hoppas ni ser mig nu. Se mig nu!

Det är nog nu. Om inte för den här generation, så för nästa? Hur mycket mer tid kan det behövas innan förändring sker? Bägaren har sedan länge runnit över.

För en dag ska mina barn växa upp. I en bättre värld jag hoppas finns för dem. Utan ord som äter upp dem och som får dem gråta sig till sömns. Utan ord som får dem att tvivla på det vackra. Jag har levt i trettio år och jag vill leva trettio år till.

Yenie Lundbeck är 30 år och arbetar som barnskötare inom förskola. På sitt Instagram-konto @yenielvera delar hon bland annat med sig av sina erfarenheter av rasism i Sverige.

yenie krönika
Yenie Lundbeck. Bild: Privat