in

Varför curlar vi män i sängen?

Namnlöst 8
Bildkälla: Malvestida Magazine / Unsplash

KRÖNIKA. Varför accepterar kvinnor att deras partner inte ens ger hälften av den njutning de får av en laddningsbar apparat? Det frågar sig Emmy Stiernblad. Mer

Jag är en kvinna i tidiga 20-årsåldern. Jag är singel och har haft flera långvariga relationer av både sexuell och romantisk karaktär. Jag är omgiven av mina vänner som är tjejer, heterosexuella, mellan 20 till 30 år gamla. Vissa har pojkvän, andra inte. Alla är sexuellt aktiva och har varit det i flera år. Ett genomsnittligt svenskt tjejgäng.

Om man räknar ihop våra (åtta tjejer totalt) sexuella partners, är det sammanlagt 200 män. Hur många av dessa män har lyckats ge oss en orgasm på egen hand? Det vill säga utan att vi tjejer tar på oss själva eller använder sexleksaker?

Detta antal är tre män. 3 av 200 män. 1,5 procent. En löjeväckande siffra. Jag frågar mina vänner, varför är det såhär? Kommer vi under
sex över huvud taget? Vissa kommer aldrig, men majoriteten kommer faktiskt under sex – med en vibrator.

Vibratorn har tagit en generation kvinnor med storm. I populärkulturen skildras den i både Sex and the city och i en SVT-dokumentär om Satisfyer Pro (som majoriteten av mina utfrågade vänner använder). Vibratorn är vida använd och allt mer omtalad.

Vibratorn har gått från en mystisk leksak till en naturlig tredje part i tvåsamhetens sexliv. Unga tjejer idag tar fram vibratorn med engångsligg, kk:s och i långvariga samborelationer.

Dåtidens kvinnor kunde nöja sig med att inte komma under sex. Den moderna kvinnan har däremot blivit van vid diskussioner om onani och användandet av sexleksaker. Sexleksaksindustrin satsar på invecklade vibratorer och en väl uttänkt marknadsföring. Vibratorn marknadsförs med empowerment och att främja kvinnans njutning. Att bruka en vibrator framstår som att ta hand om sig själv.

Likväl kan många kvinnor vittna om hur deras klitoris blivit helt avdomnande av vibratorer. Att händer och oralsex inte ger samma stimulans som förut. En orgasm på naturlig väg har blivit allt mer sällsynt, även under onani.

Att så få män har lyckats ge mina vänner en orgasm blir plötsligt logiskt. Det blir uppenbart för mig att unga kvinnor idag utgår från att en vibrator behövs, på grund av deras begränsade syn på njutningen av sex och onani. Ens sexualitet ses som något statiskt och utan möjligheter till utveckling. Tjejer idag är så stränga mot sina kroppar. Redan i tonåren etiketterar man sig som ”har svårt för att komma”.

Gemene kvinnas acceptans för killars bristande intresse av deras njutning börjar i tonåren och sitter kvar i vuxen ålder. Vibratorn blir ett nödvändigt redskap för att hålla sexlivet igång.

Varför curlar vi män i sängen? Varför känner tjejer sig till besvär bara för att de kräver engagemang och oralsex för att komma? Varför accepterar kvinnor att deras långvariga sambo inte ens ger hälften av den njutning de får av en laddningsbar apparat? Varför tror så oerhört många män att en kvinna kan komma av tre minuters halvhjärtat oralsex?

Tack vare uteblivna krav har vi format en generation av män som varken har kunskap, känsla eller incitament för att ge oss orgasm. Kvinnan har löst det åt honom. Vi låter det gå tre minuter av halvdant slickande, sen drar vi fram vår Satisfyer. När kvinnor säger att vi inte kan komma utan vibrator, ursäktar vi alla de män som inte har utvecklat sin sexuella färdighet sen nitton års ålder.

Dagens unga tjejer vill gärna framstå som jämställda och lustfyllda. Det är smärtsamt att prata om att ens sexliv är en stor besvikelse. Vi måste våga ställa krav på våra killar och se sexualiteten som den gåva den är. Alla är kapabla och förtjänta av sex som är passionerat, intimt och äkta.

Emmy Stiernblad, 23 år, student.

Emmy
Emmy Stiernblad. Fotograf: Julia Kostenniemi

Åsikterna är skribentens egna.