in

Magdalena Dellborg: ”5 saker som lindrar corona-ångesten”

krönika dragar bild
Bildkälla: Clay Banks / Unsplash

KRÖNIKA. Magdalena Dellborg bjuder på en hel del tips, tricks och gulliga hundar för att lindra din corona-ångest. Mer

Disclamer till oss som känner oss oroliga: jag studerar till fysioterapeut, vilket är en viktig roll i samhället, men jag är student och berättar efter bästa förmåga och baserar det jag säger på vad vi vet idag. Om du känner dig orolig, så försök att hitta någon att prata med. Ring 1177 vårdguiden, eller kontakta en akutmottagning om du behöver. Systemet är hårt belastat, men din hälsa är lika viktig som alla andras. Be någon om hjälp om du inte hittar numret.

PS: jag trodde alltid ”Ok. 💚” var ett vänligt sätt att säga att en inte gillar emojis, men nu tror jag att det är för att lugna som en svarar med ”Ok. 💚”.

Slut på disclaimer.

Nummer 1

Ibland tänker vi: om du inte vill ge mig en kram, så kom inte nära alls. Sedan tänker vi: om du vill ge mig en kram, håll dig borta för jag är sjuk.

Jag tänker för mycket, det vet jag. Folk säger att jag tänker för mycket. Jag säger: jag vet att jag tänker för mycket. De tänker: hon tänker fortfarande för mycket. Till och med du kanske tänker: hon tänker för mycket.

Sådär kan det hålla på i en evighet, men vad är livet annars? Om det inte är allt vi gör, tänker, och får vara glada och ledsna över? Jag har till exempel av omtanke försökt att inte ha för mycket färger och former här. Då kanske du och jag (och de andra) blir lite lugnare.

Här kommer förresten en chans att andas lite, och kanske ta en kiss-paus.

Nummer 2

Minns du doktor Mikael på tv4? Han med solbrännan? Trots att han har sina fel och brister, och trots att han inte förstår hur just du känner, så hade han en poäng. I ett podd-avsnitt med Tilde de Paula (som också har fel och brister) sa han såhär: ”Vi i vården kommer alltid att ta emot dig, och göra vårt bästa för att hjälpa dig. Men om du vill tatuera dig eller skaffa en piercing, så är det bästa rådet jag kan ge: vänta.”

Något sådant var det i alla fall. Poängen är att ibland vill en planera så mycket och förstå så mycket på samma gång, men det bästa en kan göra i den situationen är att ta en paus och komma tillbaka senare.

Nummer 3

Du som har läst såhär långt är en superhjälte, som orkar och vågar lyssna på vad jag säger. Men kom ihåg att du inte alltid måste vara det. Ibland räcker det att bara vara du, som försöker så gott det går, men inte kan allt och inte ska behöva kunna allt.

Som du kanske har räknat ut är den här texten lika mycket till mig som till dig, men, du vet redan varför. Jag tänker helt klart för mycket. Men jag, med alla mina fel och brister, har också en poäng. Du behöver inte vara antingen duktig eller helgalen. Ibland är det okej att vara både och.

Nummer 4

Om du vill ha en liten klick med känslor, kan du titta på det här.

Sugen på mer filosofi?

Kanske The Half of it på Netflix? Mysig, kravlös film om en som känner sig annorlunda och resten av världen, som kämpar med att förstå varandra. Ladda upp med något som får dig att känna dig glad och trygg, men vänta med den största coolaste festen tills allt knas har lagt sig lite.

Nummer 5

krönika bild

Om du fortfarande läser, kanske du behöver något riktigt konstigt att bita i (och kanske något att fulgråta med). N.K. Jemisin har skrivit bra böcker. Jag har läst en, och den var väldigt underlig. Men när jag fick läsa den i lugn och ro förstod jag att hon, med alla sina fel och brister, också har en poäng.

Av: Magdalena Dellborg, 24 år, pluggar till fysioterapeut.

krönika magda

Röster är en plattform där VeckoRevyns läsare själva kan skicka in debattartiklar eller personliga texter för att göra sin röst hörd. Har du något du vill säga? Vill du förändra något eller bara skriva av dig när du är arg/glad/ledsen/uppgiven? Skicka din text till oss på [email protected]. Vi vill hjälpa Sveriges unga kvinnor att få en plattform, använd den!