in

Linn Svansbo: ”Vi behöver inte en ny feminism – vi behöver genomslag för feministiska ideér”

DEBATT. Maktsalongens ordförande Linn Svansbo svarar på Ebba Busch Thors efterfrågan om en ny feminism. Behövs det verkligen en ny feminism i Sverige? Mer

linn svansbo maktsalongen
Foto: Nadja Endler

Under torsdagen skrev kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en jämställdhetspolitisk debattartikel i Aftonbladet om problemen med dagens feminism. Det är inte första gången hon är ute och vevar friskt i jämställdhetsdebatten, och inte heller första gången hon problematiserar den politiska kamp jag – och många feminister med mig – för, i både stort och smått de allra flesta dagar om året.

Hon tycker att vi ”diskuterar könsstereotypa LEGO-figurer eller menskonst i Stockholms tunnelbana” medan en lång rad viktiga frågor väntar på att hanteras. Sedan gör Busch Thor ett försök att skuldbelägga ensamkommande flyktingar som enligt partiledaren själv är orsaken till att Uppsala ungdomsjour ”tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma”, men det har ungdomsjouren i Uppsala redan dementerat, så det lämnar vi där tycker jag. Det stämde helt enkelt inte. Så – åter till LEGO-figurer och menskonst.

Feminismen är en bred ideologi – och ingen tycker att menskost är den enda lösningen

Tänk om Ebba Busch Thor och alla hennes allierade kunde tänka denna spännande tanke:

Skulle det kanske kunna vara så att kläder som lär dig mäta din midja – eller leksaker som lär dig styla ditt hår, dammsuga ditt hem och sminka dina läppar vid sex års ålder, faktiskt bidrar till hur unga tjejer ser på sig själva? Att leksaker som befäster att pojkar ska slåss och flickor ska städa och styla – påverkar vilka intressen vi får när vi blir vuxna? Och att dessa intressen, eller identiteter om du så vill, begränsar vår möjlighet att bli det människor vi faktiskt skulle kunna bli?

Skulle det kanske också kunna vara så att konst – feministisk eller ej – alltid funnits till för att utmana idéer och skapa debatt kring såväl mens och könsroller, som religion eller kungligheter? Feminismen är en bred ideologi och vi som befinner oss inom den har olika upplevelser av ojämställdhet, brinner för olika frågor och sätter olika politiska lösningar olika högt upp på våra prioriteringslistor. Jag har träffat många feminister, men jag har nog aldrig träffat någon som tycker att menskonst är den enda lösningen. Eller ens den mest prioriterade frågan. Inte heller LEGO-figurer. 

Men lek med tanken, Ebba Busch Thor, att menskonst och kritiskt granskande av könsstereotypa leksaker inte är det ENDA vi feminister ägnar oss åt. Vi förmår titt som tätt fundera över BÅDE våra barns tillgång till alla leksaker i leksaksaffären OCH våra egna möjligheter till en rättvis pension. Det är inte meningslöst. Varken leksakerna eller kläderna står ensamma, i en annars neutral värld. Inte heller konsten som, när den är feministisk, gör vad den kan för att utmana de strukturer som skapat både kläderna, leksakerna och efterfrågan på dem. 

Vi har inte hittat strukturella lösningar på strukturella problem

Jag förstår att du tycker att det börjar bli tjatigt. Det tycker vi också. Om jag fått bestämma skulle inte dagens debattsidor återigen fyllas med samma gamla texter: de där om delad föräldraförsäkring, ekonomisk självständighet eller vår rätt till abort. Problemet är ju att samma gamla texter fortfarande behövs – att vi fortfarande inte hittat några strukturella lösningar på de strukturella problemen. Det vi behöver är inte en ny feminism – det är genomslag för feminismens idéer. 

Om du så himla gärna vill att vi ska sluta tjata – sluta driva politik som tvingar oss.

Linn Svansbo, ordförande för Maktsalongen.

debatt roster ruta