in

Linn Svansbo: ”Obegripligt att politkerna inte lyssnar på Greta Thunberg och de unga kvinnorna runt henne”

greta thunberg - politikerna måste lyssna
Bild: @schoolstrikeforclimatechange / Nadja Endler

Maktsalongens ordförande Linn Svansbo skriver om vår tids stora ledare, Greta Thunberg, och varför det är dags för våra politker att på riktigt börja lyssna på henne och andra unga kvinnor. Mer

Tidigare i veckan nåddes vi av den otroligt coola nyheten att svenska Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris. Greta, vår kanske mest orädda och visionära ledare genom tiderna i Sverige. Definitivt den yngsta. 60 procent av Sveriges unga oroar sig klimatförändringar minst en gång i veckan.  Inför riksdagsvalet i september förra året var klimatfrågan den viktigaste valfrågan för oss väljare under 30. Unga kvinnor är de som oroar sig mest – och det är också de som tar mest ansvar för att göra någonting åt saken. 

Som ordförande för Maktsalongen, en organisation som arbetar för och med unga kvinnors förutsättningar att få makt i samhället, tänker jag ofta på hur mycket sprängkraft det finns i gruppen unga kvinnor. Hur stort ansvar de alltid tar för sin sprängkraft, i allt från grupparbeten i skolan och organisationer de verkar i, till privata relationer med pojk- och flickvänner. Och så nu – för att rädda vår planet. 

Tänk om partierna varit lika intresserade av att locka unga kvinnor, som att locka arga män

Tänk om vi tog unga kvinnor på allvar som den samhällsförändrande kraft de är. I valet 2018 var det 800 000 kvinnor under 30 som fick rösta. Lika många som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2014. Lek med tanken att partierna varit lika intresserade av att locka unga kvinnor till valurnorna, som de var att locka arga män. Tänk om de unga tjejernas valfrågor, klimat och jämställdhet, stått lika högt upp på agendan som männens; invandring och brottslighet. 

Medan Sveriges politiker har fullt sjå med att tala till männen organiserar sig unga kvinnor för framtidsfrågorna. Veckorevyn – en av de största kanalerna för just unga kvinnor – satte med satsningen 800k unga tjejers valfrågor på agendan i valrörelsen 2018. Maktsalongen har genom åren samlat hundratals unga kvinnor i sina nätverk för att hämta kraft och ork att fortsätta engagera oss för det vi tror på. Kvinnoorganisationerna i Sverige är många, och unga kvinnors rörelser blir fler och större. Klimatrörelsen under ledning av 15-åriga Greta Thunberg, och jämställdhetsrörelsen under ledning av hennes motsvarigheter inom feminismen. 

Det dags att börja ta unga kvinnor på allvar

Det är hög tid att lyssna på oss nu. På Greta och hennes jämnåriga klasskompisar som envist parkerat sig utanför riksdagen. På mig och alla de unga kvinnor som kräver att få växa upp i en mer jämställd värld. Det är dags att leverera konkret politik. Det är dags att se sitt ansvar i lika stor, och helst större, utsträckning som unga kvinnor gör. Det är dags att börja ta unga kvinnor på allvar. Ansvaret för vare sig klimatet eller jämställdheten kan inte, trots att vi ofta axlar det, vara bara vårt.

Linn Svansbo, ordförande för Maktsalongen.

debatt roster ruta