in

Linn Svansbo: ”Influencers, de som kör hem er mat har usla arbetsvillkor – ställ krav!”

linn svansbo influencers ta ansvar
Nadja Endler

Linn Svansbo skriver om hur Kenza, Petra och resten av Sveriges stora influencers kan förändra världen – genom att sätta krav på företag att ha schyssta villkor och trygga anställningar. Mer

Kära Kenza, Michaela, Petra, Bianca, MargauxSofi och alla era branschkollegor,

Ni är några av vår tids absolut mäktigaste människor. Några av er är födda ungefär samtidigt som jag, och helt ärligt känns det som att vi vuxit upp tillsammans. Under över tio år har jag fått följa med er genom hjärtesorg, bolagsbyggande, graviditeter (grattis Kenza och Michaela!), skilsmässor, Let’s Dance-medverkan, lägenhetsköp och realityserier – och under hela den tiden har ni haft stort inflytande över val jag gjort. Jag har köpt smink ni rekommenderat, besökt restauranger ni varit stammisar på och inspirerats av era hem när jag strosat runt på IKEA. Under tiden ni och jag blivit äldre har era bloggar utvecklats till en hel bransch. En bransch som till stor del ägs, drivs och konsumeras av unga kvinnor. Det är skitcoolt.

De senaste åren, medan ni byggt miljonbolag och blivit branschledande i en helt reformerad mediabransch, har jag jobbat med organisationsutveckling på ett stort fackförbund. Det har lärt mig sjukt mycket om hur människors rätt till lön, semester, pension och hur allt sådant funkar – och framför allt hur det är när det inte funkar.

Jag har länge tänkt på hur flippat det är att inte fler vet det. Är arga över det. De senaste dagarna har, sedan Instagram-kontot Aningslösa influencers fått fart, era resor debatterats flitigt, och flera av era branschkollegor har blivit upprörda över ”uthängningsmetoden” (även om jag personligen tycker att man kan diskutera huruvida det verkligen är uthängning att printscreena öppna Instagram-konton och sprida bilderna vidare).

Till skillnad från situationen med utsläpp och klimatpåverkan tror jag inte att ni – eller era följare – vet hur dåliga villkor arbetare har på flera av de företagen ni använder er av, eller rent av samarbetar med. Därför är jag inte intresserad av att hänga ut er. Men jag är genuint nyfiken på om ni reflekterat över er möjlighet att påverka företagen ni samarbetar med till det bättre.

”Ni har möjligheten att få företag att dansa
efter er pipa”

Visste ni att de som levererar mat från de flesta tjänster ni använder er av för att få hem brunch, fredagstacos och söndagsmiddag inte har några anställningar? Personalen tjänar långt mindre än vad de borde, och har inte rätt till pension eller semester. Samma sak gäller många människor som jobbar för sådana bolag som hämtar och lämnar grejer, flyttpackar, levererar, servar, städar och levererar flera tjänster som ni använder i ert jobb och i er vardag.

Jag har en kompis som jobbar på ett stort företag som du, Bianca, har gjort reklam för. Hon berättade för mig hur mycket försäljningen går upp för en viss produkt varje gång du visar den på Instagram. Det rör sig om hundratals procent. Ni har en otrolig makt när det gäller att påverka människors val, och därmed också företagens vilja att dansa efter er pipa. Jag undrar vad som skulle hända om ni, när ett företag kontaktar er för samarbete, frågar hur mycket deras personal tjänar. Om de har anställningskontrakt. Om arbetsgivaren betalar in pensionspengar.

Ni är några av vår tids mäktigaste människor och jag tror att ni skulle kunna förändra världen om ni bara ställde frågan. Snälla, gör det.

Linn Svansbo, facklig debattör, 27 år. 

 

röster