in

Hanna Bergwall om rasismen och sexismen i Robinson: ”Det kostar att säga ifrån”

hanna
Hanna Bergwall. Foto: Patricia Recourt/TV4

KRÖNIKA. Det skar sig mellan Robinson-deltagarna Hanna Bergwall och Tommie Gyllin när han skulle välja vilka andra deltagare som skulle få bo med honom i Högborgen. Detta eftersom han valde deltagaren Angela Maria Pereira Praxedes, med motiveringen att lägret behöver en kvinna som tar hand om männen. Senare i programmet avbröts hans medverkan i realityserien efter att han gjort rasistiska uttalanden. Hanna Bergwall skriver om priset hon fått betala för att stå upp mot sexismen och rasismen. Mer

Det kostar att säga ifrån.

Det kan jag konstatera efter ”Tommie-gate”.

Från dagen då jag markerade mot Tommies ordval gentemot Angela har telefonsamtalen och meddelandena kommit i ett stadigt flöde.

Hora. Äckel. Hycklare. Manshatare.

Vissa har varit mer kreativa än andra men innehållet är alltid densamma. Jag är en vidrig människa på det ena eller andra sättet.

Vidrig som ”behandlade” Tommie som jag gjorde.

Mitt agerande i resterande tid i programmet tolkades sedan utifrån den numera bestämda uppfattningen om min vidrighet. 

Många har frågat mig om männen i gruppen också sa ifrån mot Tommies sexism och rasism? Och om de fick lika mycket hat som jag?

Första gången Angela berättade att hon blivit utsatt för rasism valde den manliga medspelaren, som hon gett förtroendet att öppna upp sig inför, att inte agera eller säga ifrån. Tvärtom, han förmådde till och med henne att vara tyst om situationen. Det får inte bli dålig stämning vettu!  

Tommies sexism hörde alla som tog sig till sammanslagningen. Flera kvinnor sa ifrån. Men inte någon man. De sa ingenting. Och de har de hyllats för.

Jag har sett flera av männen få applåder för sin avslappnade sköna inställning. För att de inte hamnade i konflikt. Och det sticker i mina ögon. Jag hade mer än gärna hoppat i baksätet. Druckit en kokosnöt och lutat mig tillbaka. Istället för att tvingas vara den rabiata feminist-häxan.

Varje gång du som man väljer att inte agera tvingar du någon annan att ta konflikten istället. Ofta någon med mindre sociala resurser än du själv.

Att inte ta konflikt är inget alternativ. För vi har inte råd att sitta tysta. För det får riktiga konsekvenser för oss. Det ser till att de patriarkala strukturer och normer tillika rasistiska uppfattningar upprätthålls och normaliseras. Och det kan vi inte acceptera.

Det är lätt att hålla sig neutral när man är herren på täppan. Men vi verkar ha glömt att ”neutralitet” eller passivitet också är en aktiv handling. Ett ställningstagande. Ett val. Att sitta tyst legitimerar indirekt det Tommiesarna säger.

Det här handlar egentligen inte om Robinson. Det här handlar om priset som kvinnor och people of color, oavsett kön, får betala på regelbunden basis till följd av den avslappade ”sköna” killens tystnad eller för den delen den vita kvinnans ignorans inför rasismen runt henne.

Det kostar att säga ifrån. Tro mig, jag vet. Och just därför är det ett pris som vi gemensamt borde behöva betala. Och det är inte mer än rätt att de med mest kapital på kontot, det vill säga den vita mannen, pytsar in mest till potten.

Har du betalat din del?

Hanna Bergwall, 26 år, är en av deltagarna i Robinson 2022. Hon är även jurist, debattör och instagrammare. Du hittar hennes Instagram här.

debatt roster ruta