DEBATT. SSU:s förbundsstyrelse skriver om EU, att använda sin röst och hotet mot kvinnors rättigheter Mer
SSU: ”Europas höger vill ta kvinnor tillbaka till 50-talet”
Europas höger vill ta kvinnor tillbaka till 50-talet
För 100 år sedan infördes allmän och lika rösträtt även för kvinnor. Det historiska beslutet var inte självklart utan fattades efter en långt kvinnokamp. Innan 1919 ansågs kvinnor enbart behövas i hemmen – de kunde omöjligt tänkas ha tid för samhällsfrågor. Istället tänkte man att en man med fru skulle få två röster. Kampen för den kvinnliga rösträtten var alltså lång. Nu har vi haft rösträtt i 100 år. Det är vår rätt och det är vår förbannade plikt att använda den.
Kvinnors tillträde till demokratin har gjort otrolig skillnad för innehållet i politiken. Sociala frågor blev viktigare. Välfärdssamhället byggdes upp. Förskola, föräldraledighet och aborträtt är exempel på samhällsreformer som skapade kvinnlig frigörelse. Idag tar vi de här rättigheterna för givet i Sverige.
Kvinnors rätt till sina egna kroppar är hotad
Söndagens val till Europaparlamentet är på största allvar. Vi ser hur populister, ultrakonservativa och högerextremister vinner inflytande och makt runtom i Europa. De vill vrida klockan tillbaka och hotar jämställdheten och kvinnors rättigheter. Det tydligaste exemplet är förmodligen aborträtten som hotas eller inskränks på flera håll i Europa. I Ungern har konstitutionen skrivits om “för att mänskligt liv ska skyddas från befruktningens ögonblick”. I Polen, som redan har en av Europas mest restriktiva abortlagar, vill regeringen driva igenom ytterligare skärpningar och till exempel göra abort olagligt även vid risk för allvarliga fosterskador. På Malta råder det totalförbud mot abort och högern har gjort till sin huvudfråga i EP-valet att stoppa socialdemokratiska regeringen från att tillåta abort. Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp hotas kraftigt.
Läs också: Så ser abort-rätten i Europa ut
Och det är inte bara nationalister runt om i Europa som är med på 50-talståget. Kristdemokraten Lars Adaktusson har 22 gånger röstat emot abort i Europaparlamentet. Till exempel har Adaktusson som enda svensk valt att inte stå bakom ett fördömande av Paraguay efter att ha nekat en våldtagen 10-åring abort. Sverigedemokraterna röstar emot att EU ska ta fram förslag på lagstiftning för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Moderaterna röstar nej till öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen. SD, M och KD röstar alla nej till den sociala pelaren som bland annat syftar till bland annat tillgång till barnomsorg till rimlig kostnad, lika lön för lika arbete och möjlighet till jämställd föräldraledighet.
Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstar alltså konsekvent nej till att ge EU möjlighet att driva på för kvinnors rättigheter. Det spelar roll vilka svenska politiker vi väljer att skicka till Bryssel.
Läs också: Allt du behöver veta om EU-valet 2019
Vi vill inte att kvinnokampen som fördes för 100 år sedan ska ha varit förgäves. Gå och använd era röster idag på 100-årsdagen. För om vi inte använder din röst, kommer någon annan använda vår tystnad.
Andrea Törnestam, Sofie Eriksson, Lisa Enquist, Emilia Friberg, Samrina Gadzo, Paulina Granberg, Klara Holmberg, Noor Karim, Klara Linder, Jenny Sellsve – SSU:s förbundsstyrelse