in

Daniella Skönborg: ”Jag tog betalt för att bli våldtagen – och ni skämtar om horor”

5a672a447bf24 5a672a447bfa2daniella skocc88nborg bild.jpg

I samband med #metoo startades uppropet #intedinhora i syfte att samla kvinnors och transpersoners berättelser om sexuellt våld och trakasserier i samband med prostitution.

Här skriver Daniella Skönborg, som själv har prostitutionserfarenhet, om varför prostitution måste sluta ses som ett skämt och ett jippo man kan skratta åt på maskerad. Mer

Har du hört någon skämta om att någon är en hora? Det har du säkert gjort. Det sker runt omkring oss dagligen. Horor är en anonym grupp som samhället normalt inte ser i sin vardag. Därför är det svårt för andra att förstå effekterna av en sådan jargong. Vilka drabbas? Du vet inte vem.

Jag tog betalt för att bli våldtagen. Det är så jag idag ser på den 4 år långa perioden i mitt liv då jag befann mig i det där självdestruktiva helvetet. Helvetet som aldrig verkade ta slut. Något som heller aldrig verkade ta slut var alla män som tyckte sig ha rätten till att köpa min kropp. Rätten till att slå, förnedra, hota och våldta mig till den grad att jag inte längre ville leva. De männen finns där ute och i alla samhällsklasser. Det de männen har gemensamt stavas kvinnohat.

Jag står på en helt vanlig halloweenfest
i ett hav av skrattande människor och vill dö


Efter mitt misslyckade självmordsförsök så trodde jag att jag skulle bli fri. En människa igen. Inte längre en sak, pryl eller grej.

Kort därefter så befinner jag mig på en halloweenfest när en snubbe spatserar in med röda nätstrumpbyxor och lårhöga stövlar. Runt munnen har han kletat rött läppstift. Han är utklädd till prostituerad.

Övriga deltagare på festen frågar vad han kostar och han svarar att han ställer upp på allt för lite heroin. Alla tjuter av skratt – förutom jag. Jag står där, fastfrusen. Kan knappt andas. Det. Gör. Så. Jävla. Ont. De skrattar åt mig, förlöjligar och förminskar mig. Jag står på en helt vanlig halloweenfest i ett hav av skrattande människor och vill dö. Ingen säger ifrån.

Hur kan man skratta åt våldtäktsoffer?

I nätverket #Intedinhora berättar en annan tjej om när det var julbak i hennes skola. Pepparkakshus skulle byggas i klassen. Några byggde en pepparkaksbordell. Den var dekorerad med hjärtan och en skylt på taket där det stod ”Sexy Girls”. Framför huset hade någon skrivit ”med schysta villkor”. Läraren försvarade bygget med att det åtminstone var en bra bordell, med kollektivavtal. Mitt bland detta står en tjej begraven i sitt paniktillstånd och tvingas se på när andra förminskar och förlöjligar det helvete hon fått utstå, och ingen säger ifrån.

Män har sexköp på sin bucketlist och studentfester har temat ”Pimps and Hookers”. Listan kan göras lång på hur vi med prostitutionserfarenheter görs till något jävla jippo. Hur kan man skratta åt våldtäktsoffer? Du vet inte vem i din närhet som har prostitutionserfarenheter. Så nästa gång någon förlöjligar och förminskar prostitution, säg ifrån! För när havet av skratt byts ut till skrik och när förlöjligandet och förminskandet byts ut mot förståelse och empati kan du ha räddat någons liv.

Daniella Skönborg, föreläsare och engagerad i nätverket #intedinhora.

På onsdag kl. 20.00 kan du se Daniella Skönborg i SVTs Uppdrag granskning, som den här veckan handlar om sexhandelns i Sverige och så kallade ”sugar daddies”.

röster