in

”Bra att ljuset riktas mot mäns våld mot kvinnor – men livsviktigt att inte glömma de unga tjejerna”

våld i nära relation unga tjejer och killar

Zandra Kanakaris, generalsekreterare för 1000 möjligheter, skriver om vikten av att inkludera unga tjejer när man pratar om mäns våld mot kvinnor. Mer

Bra att ljuset riktas mot mäns våld mot kvinnor – men livsviktigt att inte glömma de unga tjejerna 

I ljusen som vi tänder för artisten Josefin Nilsson, brinner hoppet om att vi en dag ska få stopp på mäns våld mot kvinnor. Men när vi pratar om det ser vi oftast en vuxen kvinna framför oss som blir utsatt av en vuxen man. I verkligheten är det minst lika vanligt – till och med vanligare, visar statistiken – att det är unga kvinnor som blir utsatta. Det kan lika gärna handla om en 16-årig tjej som blir misshandlad både psykiskt, fysiskt och sexuellt av sin pojkvän. 

Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av regeringens jämställdhetspolitiska mål. Om regeringen och alla vi andra menar allvar med detta så måste vi ta krafttag också mot killars våld mot tjejer. 

Långt ifrån alla killar slår och våldtar sina flickvänner, men nästan alla som gör det är killar och offren är nästan alltid tjejer. Och Martin, Abbe och Patrik börjar inte plötsligt slå sin partner från ingenstans när de är 30, 40 eller 50. Det våldsamma beteendet och synen på tjejer grundläggs långt tidigare i livet. 

Samhället måste bli mycket bättre på att se tjejers utsatthet

Varje dag kommer det in unga tjejer till chatten på ungarelationer.se och berättar om hur deras pojkvänner utsätter dem på olika vis och de berättar också om en stor rädsla. Rädsla både för vad förövaren kommer att göra om de lämnar eller anmäler, och rädsla för att ingen ska ta dem på allvar eller tro på det de berättar. 

Ofta har de inte vågat berätta för någon och har de gjort det så är det för en kompis. Det är ett tungt ansvar att bära som 15- eller 17-åring; att veta att ens bästa vän är utsatt av sin nya, kanske första, pojkvän. Därför får även kompisar söka stöd hos ungarelationer.se.

Alla unga tjejer, som i dag läser om det som hände Josefin Nilsson och ser att vuxenvärlden nu börjar prata mer öppet om mäns våld mot kvinnor, ska veta att vi ska göra allt för deras rätt att respekteras, rätt att bli lyssnade på och – framförallt rätt – till ett liv fritt från killars våld. 

Och att det aldrig är deras fel när de utsätts. Det säger vi till varenda en som vågar och orkar komma till chatten och du som läser det här kan hjälpa till genom att sprida det vidare. 

Samhället måste bli mycket bättre på att se tjejers utsatthet och att skydda och stötta dem, men också på att både förebygga och lagföra killars brottsliga handlingar – exempelvis genom att i högre grad använda fridskränkningsbrotten.  

Vi vill aldrig mer behöva tända ljus för en kvinna som lidit eller dött som en konsekvens av en mans våld, men tyvärr kommer vi behöva tända många fler ljus om vi inte börjar ta det våld som unga killar utsätter unga tjejer för i sina relationer på allvar.

Zandra Kanakaris, Generalsekreterare för Stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver Ungarelationer.se

våld i nära relation unga

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.