in

Annie Lööf: ”Kampen för jämställdhet och mot hedersförtryck är en viktig del i januariavtalet”

annie lööf jämställdhet

DEBATT. Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver om varför kvinnodagen behövs. Mer

Idag är det internationella kvinnodagen, en oerhört viktigt dag. Både för att hylla alla de kvinnor i vardagen som genom decennier ökat jämställdheten, men också för att blicka framåt och vägra acceptera den ofrihet och otrygghet många kvinnor fortsatt lever i, i Sverige och över hela världen. Arbetet för jämställdhet får givetvis inte stanna vid denna dag, utan alla dagar på året måste vara kvinnors dagar. Men trots att vi lever i ett av världens mest jämställda länder finns mycket kvar att göra. Som liberal feminist ser jag både orättvisorna och vill arbeta målmedvetet och engagerat för att göra något åt dem. 

Centerpartiet vill öka både friheten och tryggheten för kvinnor. Vi vill att alla kvinnor ges möjlighet att stå på egna ben, med en egen lön. För att det ska bli verklighet för fler vill vi bland annat satsa på att stärka kvinnors, inte minst utlandsföddas, företagande. Att kvinnor kan styra mer över sin vardag och livet utanför och på jobbet, det är en fråga om frihet. Fler kvinnor som ledare, chefer, företagare i näringslivet och i organisationer skapar frihet och jämställdhet som för Sverige framåt.

Kvinno- och tjejjourerna är ovärdeliga – men går på knäna

Vi vill också öka tryggheten för våldsutsatta kvinnor. Över hela världen ser vi tyvärr ett förtryck av kvinnor, genom människohandel, fruktansvärd könsstympning och bestialiska våldtäkter. Vi ser kränkningar på arbetsplatser, i krogkön och allt för ofta – hemma i sovrummet. Vi måste ta krafttag mot brotten, skärpa straffen, värna offren och öka tryggheten. Vi har sett hur kvinno- och tjejjourer går på knäna. Och vi vet hur ovärderliga deras insatser för utsatta kvinnor är, hur viktigt det är att de får de resurser som de behöver. Pengar som bidrar till att stötta och hjälpa kvinnor och tjejer som utsätts för hot och våld. Det kämpar vi för. Våldsutsatta kvinnor får inte överges, de måste få hjälp och stöd när de behöver det som mest. 

Hederskulturen förtrycker kvinnor och minskar såväl frihet som trygghet.  Kampen för jämställdhet och mot hedersförtryck är en viktig del i det januariavtal som vi slutit med regeringen, där vi fått med regeringen på att genomföra kraftfulla förändringar för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld. Pratet måste gå till konkret verkstad. Vi kommer aldrig acceptera att människor gifts bort mot sin vilja eller att flickor och kvinnor könsstympas. Varken här eller att de mot sin vilja förs ut ur landet. Det är inte värdigt ett land som Sverige. Alla människor ska ha möjlighet att leva sina liv som de vill, älska den man vill, utan förtryck och tvång.

Alla dagar ska vara kvinnors dagar

Efter fyra långa månader fick Sverige till slut en regering. Genom att Centerpartiet tog ansvar, satte ner foten, så fick Sverige ett samarbete och en regering som inte vilar på Sverigedemokraternas aktiva stöd. Det är en jämställdhetsvinst i sig. När Centerpartiet har en politik där fler kvinnor blir företagare, har Sverigedemokraterna en politik där fler kvinnor blir hemmafruar. Där Centerpartiet vill öka kvinnors frihet och trygghet, har Sverigedemokraterna förslag om att begränsa aborträtten och införa konservativ sambeskattning. Att ge Sverigedemokraterna inflytande över en regerings politik skulle vara att ta jämställdheten bakåt. 

Vi kommer fortsätta kavla upp ärmarna, fortsätta jobba och genomföra förändringar som gör skillnad på riktigt. Det handlar om ledarskap, att stå upp för värderingar man tror på och konkreta åtgärder för att nå resultat. Ska Sverige hålla ihop krävs ökad jämställdhet. Alla dagar på året ska vara kvinnors dagar. 

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet.

debatt roster ruta