in

Alexandra Stenlund: ”Ska inte vara provocerande att en tjej gillar sig själv mer än hon gillar dig”

RÖSTER. Alexandra Stenlund skriver om att den epok där samhället har bestämt hur kvinnor ska vara är över nu. Mer

Så länge har vi lyssnat på era idéer. Era idéer om vad vi ska ha på oss, hur vi ska vara, vad vi ska sträva efter och hur vi ska anpassa oss efter er. Vi har lärt oss hur mycket plats det är okej att ta, hur många kakor vi får äta, hur nöjda vi får vara med oss själva.

För vi ska älska oss själva och våra kroppar, om de ser ut som normen vill säga. Och vi ska absolut vara säkra i oss själva, men inte för säkra. För en tjej som är för säker i sig själv orkar ingen med.

Det är konstigt hur en killes känslor är definitiva; är den kär eller inte så är det givetvis inget han kan förändra. Men mina känslor förväntas jag kunna styra. Blir jag inte kär i någon som känner något för mig är jag en fruktansvärd människa; blir jag kär i någon som inte känner samma är jag efterhängsen.

Det är dags att sätta stopp nu, verkligen. Vi går inte på era, samhällets, idéer om hur vi ska vara och vad vi ska känna. Jag har all rätt till mina känslor. Det ska inte vara provocerande att en tjej gillar sig själv mer än hon gillar dig och det är inte svaghet att vara osäker på sig själv, dig eller något helt annat. Den dubbelmoralen som ständigt hänger över våra livsval tar så mycket energi. Ligger jag med många är jag en slampa, ligger jag med få är jag pryd. Är jag arg, deppig eller seriös blir jag tillbedd att ”se lite glad ut”, är jag för glad och flummig är det dags att växa upp. Men jag, och mina medsystrar, har all rätt att vara glada, arga, sugna, anti.

Vi får säga ja och nej hur många gånger vi vill. Vi får ta ledningen och ta massa plats och vi har all rätt att chilla i bakgrunden också. Vi får ha på oss hur mycket eller lite kläder vi vill, oavsett storleken på vår kropp. För att sammanfatta: vi har rätt att vara precis vem vi vill, utan att det ska sättas i relation till vad en man tycker om det. Du har rätten att vara dig och jag har rätten att vara mig, alltid.

Alexandra Stenlund, 21, studerar medie-och kommunikationsvetenskap på Göteborgs Universitet.


röster

Röster är en plattform där VeckoRevyns läsare själva kan skicka in debattartiklar eller personliga texter för att göra sin röst hörd. Har du något du vill säga? Vill du förändra något eller bara skriva av dig när du är arg/glad/ledsen/uppgiven? Skicka din text till oss på [email protected]. Vi vill hjälpa Sveriges unga kvinnor att få en plattform, använd den!