in

Romina Pourmokhtari: ”Jag smiter från Säpo för att gå ut sent”

romina
Kristian pohl/Regeringskansliet

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari hyllar Stockholms nattliv – och berättar att hon sent om nätterna smiter ifrån Säpo. Detta trots att Säpo så sent som i oktober stoppade ett event på grund av en hotbild mot ministern.
Mer

I en intervju med brittiska Financial Times guidar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till sina favoritställen och aktiviteter i sin hemstad Stockholm. Bio Rio, Rosendals Trädgård och shopping på Arkivet är några av tipsen ministern ger till den som vill upptäcka det bästa i huvudstaden. Men bland god mat och bra musik avslöjar Romina Pourmokhtari också att hon har en fäbless för att smita iväg från Säpo sent om kvällarna.

– Jag älskar att smita iväg från Säpo för att gå ut sent, men berätta inte för någon, säger hon i intervjun, i samma andetag som hon tipsar om dans på Södra teatern och drinkar på Hotell Reimersholme.

Säkerhetspolisen, Säpo, ansvarar bland annat för personskyddet av statsledningen, dit Pourmokhtari hör i sin roll som statsråd.

Så sent som i oktober förra året fick ett event där klimatminsitern skulle delta ställas in av säkerhetsskäl. Samma kväll skrev statsminster Ulf Kristersson på Instagram att händelsen kopplades till Extinction rebellion och att det var ”riktigt, riktigt illa”.

Så hur allvarligt är det att en högt uppsatt politiker smiter från sitt personskydd?

VeckoRevyn har sökt Säkerhetspolisen, som inte vill uttala sig. Från presstjänsten svarar man att: ”När det kommer till personskyddsverksamhet så är det ingenting vi kan gå in och prata närmare om. Det skulle kunna äventyra skyddet.”

Under eftermiddagen ville Romina Pourmokhtari inte kommentera utspelet i Financial Times, men under onsdagskvällen skriver ministerns pressekreterare Niki Westerberg att uttalandet är gjort med ”glimten i ögat”.

Så ministern har aldrig smitit från Säpo?

– Nej, hon har inte smitit från Säpo.

VeckoRevyn har också sökt säkerhetsansvariga på Regeringskansliet, men ännu inte fått svar på våra frågor.

Artikeln är uppdaterad 21.17.