in

Äntligen ska samtyckeslag införs i Sverige – det här innebär nya lagförslaget

samtyckeslag

Vi förklarar vad det nya förslaget om samtyckeslag innebär. Mer

Under söndagen lade regeringen fram ett förslag om samtyckeslag. Lagförslaget innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person om hen inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visat att hen vill ha. Allt annat än ett tydligt JA blir alltså NEJ.

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, sa statsminister Stefan Löven (S) på en presskonferens.

Skriv under vår namninsamling: ”Jag står bakom kvinnor som anmäler sexualbrott”

Förutom samtycke ska också oaktsamhetsrekvisit införas. Det betyder att gärningsmannen kan dömas även om han inte hade avsikt att begå gärningen, men på grund av omständigheter borde ha förstått att den andra personen inte deltog frivilligt. Idag krävs det uppsåt.

Så här ser det nya lagförslaget* ut:

  • Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen har använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation, för att kunna dömas.
  • Regeringen föreslår att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med ett fängelsestraff på högst fyra år. Oaktsamheten tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.
  • Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Regeringen föreslår dock inte att införa en rubricering om synnerligen svårt brott, trots att det funnits med i utredningen.
  • Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks vid oaktsamhet hos gärningsmannen i fråga om barnets ålder. Gärningsmannen ska ha svårare att hävda att han trodde offret var yngre, exempelvis på grund av hur offret fysiskt såg ut.
  • Den som utsätts för ett sexualbrott ska få stöd tidigare i processen. När en förundersökning om sexualbrott inleds ska en anmälan om målsägandebiträde göras omedelbart.
  • Regeringen avsätter resurser för att informera myndigheter och domstolar om det. De ska även ändra läroplanen för att få in frågan där.
  • Begreppet våldtäkt behålls, och nya oaktsamhetsrekvisit införs.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har tidigare sagt till VeckoRevyn att en samtyckeslag skulle innebära en viktig förändring.

– Är du tyst och inte vågar säga nej eller göra motstånd så är det att betrakta som ett sexuellt övergrepp eftersom du har inte sagt ja. Det är en mycket viktig ändring eftersom de allra flesta våldtäktsoffer upplever någonting som kallas ”frozen fright”, vilket innebär att man blir så rädd att man blir helt oförmögen att röra sig eller göra motstånd.

*Källa: SVT Nyheter

Tidigare i vintras gjorde vi på VeckoRevyn en stor kampanj, #anmälalla. Syftet var att stärka och peppa unga kvinnor att våga anmäla sexualbrott. Här kan du läsa mer om den.

LÄS OCKSÅ:

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Här kan du få hjälp

Lista: här är alla handlingar som är sexualbrott enligt svensk lag

Så ser statistiken ut för sexualbrott i Sverige

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss