in

Preventiv-appen Natural Cycles anmäls – efter flera oönskade graviditeter

natural cycles hur säkert är det

Natural Cycles har i knappt ett år fått marknadsföra sig som preventivmedel, men nu anmäls de efter att flera fall av oönskade graviditeter rapporterats. Mer

I början av 2017 fick p-appen Natural Cycles börja klassas som preventivmedel. Elina Berglund, en av grundarna, sa då att anledningen till att det har tagit så lång tid för Natural Cycles att bli godkänd som preventivmedel var för att appen var den första i sitt slag.

– Det har varit otroligt mycket jobb med granskningar, kliniska studier och argumentationer om vilken riskklass vi hör hemma i. Vi är den första appen och vi är den enda fertilitetsmonitorn på marknaden som är godkända och klassificerade som preventivmedel. Som mycket annat så är allting lite krångligare första gången det ska gå igenom.

Nu råkar dock Natural Cycles ut för ett bakslag. Minst 37 kvinnor som använt appen för att undvika graviditet har blivit gravida ändå. Och nu anmäls appen till Läkemedelsverket, skriver SVT.

Det är Södersjukhuset i Stockholm som konstaterat de 37 fallen där kvinnor blivit oönskat gravida, trots att de har använt p-appen.

– Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin till Nyhetsbyrån Siren.

De oönskade graviditeterna som kopplats till appen är ett urval av 668 kvinnor som sökte abort på Södersjukhuset från september 2017 fram till årsskiftet. Nu ska man gå längre tillbaka i tiden för att se om det finns fler fall. Exakt varför Natural Cycles inte har fungerat i de aktuella fallen har inte framgått.

Natural Cycles fungerar så att användaren varje morgon ska mäta sin kroppstemperatur, som sedan matas in i appen. Man får gröna dagar då det är säkert att ha sex (att man inte kan bli gravid) och röda dagar då man kan bli gravid om man har sex utan att skydda sig på annat sätt, exempelvis med kondom.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss