in

Avgiften på 75 kr för paket från Wish tas bort – Postnord inför annan lösning

onlineshopping postnord

Nu slopar Postnord avgiften på 75 kronor på paket utanför EU, och ett nytt avtal om en annan lösning med jättar som Wish och Ali Express är på gång. Mer

Efter det ökade intresset av att shoppa billiga prylar och kläder från Kina införde Postnord den 1 mars i år en avgift på 75 kronor på alla paket som skickas till Sverige från länder som ligger utanför EU. Knappt tre månader har gått sedan avgiften infördes och sedan dess har antalet brev och paket minskat drastiskt. Men nu väljer Postnord att slopa avgiften, skriver Breakit.

Den största anledningen till att en avgift sattes in till en början var det enorma tryck Postnord utsattes för när det strömmade in paket från billiga sajter som Wish och Ali Express i hundratusentals. Som mest landade det mellan 120.000 och 150.000 försändelser om dagen på Arlanda från Kina.

istock 494339200 e1526901563822
Nu slopar Postnord avgifterna.

Men sedan avgiften infördes den 1 mars så har antalet paket minskat drastiskt och i dag kommer det cirka 15 000 om dagen, vilket är en stor skillnad mot vinterns 150 0000.

Nu skriver Breakit att Postnord har nått en överenskommelse med Wish. Istället för att Postnord själva ska hantera momsen när paketet kommer till Sverige så kommer den istället att bakas in direkt vid köpet.

”Allt är klart. Postnord har även varit i kontakt med fler aktörer om liknande lösningar”, säger källan till Breakit.

Det nya avtalet innebär att istället för att betala 75 kronor när man hämtar ut sitt paket så kommer den svenska momsen läggas på priset direkt vid köpet från Wish. Wish skickar sedan momspengarna till Postnord. När paketen kommer skannas de av Postnord och då betalas momsen automatiskt.

Det innebär att den gamla avgiften blir onödig. Det kan däremot tillkomma en mindre avgift från Wish för själva hanteringen av paketen men den kommer förmodligen att bli lägre, troligtvis 10 kronor.