Halsen kliar, du känner dig trött och har svårt att andas när du anstränger dig. En del av symtomen vid covid-19 liknar de vid pollenallergi, så hur ska man egentligen veta vad som är vad? Mer
Pollenallergi eller covid-19? Så vet du skillnaden!
Kliar halsen? Har du rethosta? Känner du dig trött och har svårt att andas när du anstränger dig? Samtidigt som coronaviruset spridit sig bland oss pågår våren utanför fönstret. Och även om många av oss är inne mer än vanligt kan pollenallergi kännas precis lika starkt som den alltid gör vid den här tiden på året. En del av symtomen kan likna de vid en vanlig förkylning, och även covid-19 kan ge förkylningssymtom. Så hur ska man egentligen veta vad som är vad? Vi reder ut!
Här är några skillnader:
Symtom vid pollenallergi
Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, beroende på var i landet du befinner dig. En amerikansk studie visar att pollenallergi har blivit mer vanligt till följd av klimatförändringar, eftersom ett varmare klimat gynnar växtligheten (vilket är vackert att titta på, men kan framkalla allergi!) Symtomen kan varierar från person till person, och från dag till dag. Men några symtom du ofta kan känna av om du har pollenallergi är:
- Du nyser ofta.
- Du har vattnig snuva.
- Näsan känns täppt.
- Näsan kliar.
- Dina ögon kliar och blir röda.
- Du känner dig trött
- Du får rethosta, oftast vid ansträngning.
- Pollenallergi kan påverka luftrören och du kan få andnöd (som oftast känns som mest när du anstränger dig).
Symtom vid covid-19
Det finns idag sju coronavirus som kan smitta och göra människor sjuka. Fyra av dem är ganska vanliga och orsakar förkylning, medan SARS- och MERS-coronavirus orsakar allvarligare luftvägssjukdom. I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina, och det är det viruset som kan orsaka covid-19.
Symtomen vid covid-19 kan likna de man får vid en vanlig förkylning eller vid influensa. Många blir lindrigt sjuka och kommer därför inte med säkerhet veta om de har covid-19. Här är några symtom som kan förekomma vid sjukdomen:
- Du kan ha snuva.
- Du kan ha ont i huvudet.
- Du kan må illa.
- Du kan ha halsont.
- Du kan ha feber.
- Du kan ha torrhosta.
- Du kan ha andningsbesvär.
- Dina muskler och leder kan värka.
- Du kan ha nedsatt lukt- och smaksinne.
Vad kan jag göra om jag känner av symtomen vid pollenallergi?
Det första du kan göra är att testa ett receptfritt läkemedel som finns att köpa på apoteket. Om det inte hjälper, eller om du har astmasymtom med andningsbesvär och hosta ska du kontakta en vårdcentral. Det ska du också göra om du får besvär från luftrören med hosta när du tränar, eller om du känner av symtomen vid pollenallergi under hela året.
Eftersom symtomen kan likna de lindriga symtomen vid covid-19 ska du stanna hemma om du känner av snuva, halsont och hosta (detta även om symtomen är lindriga). Hjälper det receptfria läkemedlet beror dina symtom antagligen på pollenallergi, och du känner dig ofta bra en kort tid efter att du tagit en tablett. Om du däremot får feber beror detta inte på allergi och då ska du stanna hemma tills dess att symtomen försvunnit – och minst 48 timmar till därefter.
Vad kan jag göra om jag känner av symtomen vid covid-19?
Om du känner dig sjuk och har symtom som liknar förkylning eller influensa (och om dessa inte beror på pollenallergi!) ska du stanna hemma. Om du bor med andra – kom ihåg att nysa eller hosta i armvecket och att tvätta händerna ofta. Det bästa är såklart om du har möjlighet att undvika andra människor helt.
Om du plötsligt mår mycket sämre, eller om du får problem med andningen även när du vilar ska du genast kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Men kom ihåg – ring först! Åk inte direkt till mottagningen. Detta för att undvika att sprida smittan om dina symtom skulle bero på covid-19. Om vårdcentralen eller jourmottagningen har stängt och du känner dig sämre eller har andningssvårigheter ska du söka vård på en akutmottagning. Behöver du sjukvårdsrådgivning kan du kontakta 1177.
Det är bra att hålla koll på vad Folkhälsomyndigheten skriver och rekommenderar. Gå in och läs då och då för att ta del av de senaste uppdateringarna!
Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten
Text: Hedda Ottestam och Frida Olheden