in

VeckoRevyns Hanna Wikström recenserar årets valfilmer (varning för rant)

Valfilmer 2018

Valfilmerna för 2018 är här och jag kände att det krävde sin recension! Mer

Ja, valfilmerna är här och jag är ändå positivt överraskad. Det som alla filmer har gemensamt är att de håller ganska hög kvalitet. Men jag måste tyvärr brake it to you att en av partierna snuddar vid plagiat då deras valfilm är en kopia av en redan existerande. Sedan finns det ju också ett (nämner inga namn) parti som är lite väl förutsägbart…

Ja, ni hör ju — detta måste ni ta del av!


LÄS OCKSÅ:
Kan man dejta någon med en annan politisk åsikt?


Centerpartiet

Kommentar: Det är dramatiskt med en Carola-stormvinds-fläkt i Centerpartiets valfilm. Budskapet blir tydligt med metaforen att Sverige är mitt i en storm av främlingsfientlighet men måste fortsätta framåt. Annie Lööf känns lika mäktig som vanligt!


Socialdemokraterna

Kommentar: Ja, den kokta korven har ju verkligen blivit Socialdemokraternas maskot detta val. Klippet känns finurligt och folkligt med en enkel och tydlig monolog. Ja, och jag blir riktigt sugen på en kokt med bröd också.


Nya moderaterna

Kommentar: Rätt i tiden med den humoristiska tonen och en snabb och lättsmält politik, minst sagt. Känns lite solsidan (vilket inte är sååå konstigt då Felix Herngren regisserat). Mysigt att hela familjen Kristersson är med också. Det enda som drar ner det hela är att en exakt kopia redan finns…

Här ser ni politikern Gerald Daughertys kampanjfilm för valet 2016 i USA. Det gör att det inte känns så nytänkande längre. Bättre lycka nästa gång!


LÄS OCKSÅ:
Här är årets vallåtar — var beredd med skämskudden!


Miljöpartiet


Kommentar: Otroligt stark film från Miljöpartiet som känns mer relevant än någonsin, precis som de själva säger; ”Vi har hållit på med detta i 30 år men vi måste börja NU”. En ’allt är möjligt’-känsla infinner sig som faktiskt får en att tro att klimatet går att rädda, om vi bara börjar nu. Det fångar en med sitt budskap helt enkelt!

PS. Är det inte en version av ”Du gamla, du fria” vi hör som bakgrundsmusik också?


[adSpace]

Sverigedemokraterna

Kommentar: Ovanligt att när Sverigedemokraterna gör en valfilm så är det invandrarnas, mediernas och alla andra partiers fel. Det är allt jag har att säga. Tack för mig.


Kristdemokraterna


Kommentar: Kristdemokraterna slog till stort och gjorde fem kortare filmer till valet 2018 med en fråga i varje klipp. De får stort plus för just det, att en fråga tydligt lyfts upp i sin enkelhet.


Liberalerna


Kommentar: Åh, nostalgi när alla gjorde klipp på Facebook där de avslöjade hemligheter i form av just detta koncept: visa lappar med dramatisk musik i bakgrunden. Finessen här är väl att meningarna går i bokstavsordning. Men det är också allt som är bra faktiskt.


Vänsterpartiet


Kommentar: Gillar blandningen av olika röster och dialekter, det skapar verkligen en chans för alla att relatera. Själv gillar jag ju den breda norrländskan – feels like home! Vänsterpartiet kör på en ganska kort film, lagom för den tid som y- och z-generationen kan ge något sin fullständiga uppmärksamhet.

Vad tycker ni? Vilka valfilmer får hiss och vilka får diss?


LÄS OCKSÅ:
Jonas Sjöstedt gör succé på Instagram — agerar hobbypsykolog