in

Hårda straff om du förstör en valaffisch – åklagaren svarar

Sd valaffisch

Är du trött på att mötas av valaffischer var du än vänder blicken? Vad du än gör, riv inte ner dem! Då kan du dömas till böter – och i värsta fall fängelse. Mer

Det är valspurt och Sverige är tapetserat av valaffischer.

Där kikar Ebba Busch Thor (KD) fram ur en buske och där smilar Annie Lööf (C) upp sig på ett broräcke – och där ligger Stefan Löfven (S) och skräpar under en trave löv. Överallt stöter man på dem just nu, våra kära politiker.

För rösterna. Ska. In!

Men du kanske inte vill mötas av Jimmie Åkesson (SD) när du cyklar till skolan? Eller av Jonas Sjöstedt (V) när du är på väg hem från träningen? Och det är fullt förståeligt.

Men ta inte saken i egna händer – det kan sluta med att du hamnar bakom lås och bom.

LÄS MER: Därför får snygga politiker fler röster

Sabotage av valaffischer
Att riva ner eller klottra på valaffischer kan leda till fängelse.

[adSpace]

Vad får man göra med en valaffisch?

Hur irriterad du än är över de budskap som sprids så får du inte ta saken i egna händer. Tillsammans med Mathias Larsson, kammaråklagare i Skåne, reder vi ut vad som kan hända om du i din ilska ger dig på en valaffisch.

Får man plocka ner en valaffisch?

– Nej. Om affischen anses ha ett värde räknas det som stöld och då är straffet böter eller fängelse upp till max 2 år. Om den inte har ett värde kan det räknas som egenmäktigt förfarande och då är straffet böter.

Sd valaffisch

Får man måla dit något? Som en mustasch?

– Nej. Det kan räknas som skadegörelse. Om skadegörelsen anses vara av ”normalgraden” kan man få fängelse i upp till 2 år. Är skadegörelsen ringa, alltså av mildare grad, kan man få böter och fängelse i upp till 6 månader.

Så man kan alltså åka in i fängelse?

– Ja. Men det har så klart med omfattningen att göra. Hur många affischer, om det varit planerat och så vidare. Om man river ner en affisch i spontan ilska så handlar det nog om ringa brott och då är böter det mest troliga straffet.

Så… När frustrationen bubblar inom dig, ta ett djupt andetag av den än så länge fria luften och gå vidare. Här är fem lagliga sätt att få utlopp för din feministiska ilska på.