in

Snygga politiker får fler röster – här är anledningen

Snygga svenska politiker
Ulf Kristersson, Jonas Sjöstedt, Isabella Lövin.

Livet blir lättare för de som uppfattas som attraktiva. De är mer populära, får bättre betyg och högre lön. Och som politiker får de dessutom fler röster – här förklarar vi varför. Mer

Vem är egentligen snygg?

Det är en fråga som troligtvis har lika många svar det finns ögon runtom i världen. Vi människor gillar olika. Men en sak som är sipprar igenom, oavsett vad man gillar, är att de som uppfattas som attraktiva får en rad fördelar i livet. De träffar lättare en partner, får bättre jobb och har högre lön… Och ja, listan kan göras längre, skriver Forskning.se.

Nu visar en studie att det även finns fördelar med att vara attraktiv inom politiken.

LÄS MER: Förstagångsväljare? De 3 viktigaste sakerna du måste veta

Politiker
Stefan Löfven (S), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD).

Fick spana in 10 000 politiker

Niclas Berggren är nationalekonom. Tillsammans med sina kollegor lät han 10 000 personer från bland annat Sverige, Tyskland och USA spana in ett stort antal finska politiker och bedöma hur vackra de var på en femgradig skala. Studien visade att ju snyggare en politiker ansågs vara, desto fler röster skulle den fått i ett val.

– Antingen för att människor tycker om att se på dem eller för att snygga politiker är bättre på social interaktion. En större social förmåga kan göra att dessa politiker uppfattas som mer trovärdiga, säger Niclas Berggren till Forskning.se.

LÄS MER: Förtidsrösta – och undvik kaoset på valdagen

Jimmie annie
Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C).

Om våra svenska politiker kan spela på sitt utseende i valet?

Den bedömningen passar vi över till dig – och uppmanar till att rösta med hjärnan, inte med ögonen. Det blir nog bäst så.

Lyssna på politikpodden 800K: